Lasillisella Melbournessa: Gerald’s bar

Melbourne on viinituristin paratiisi; kaupungin ympärillä aukeaa upeita viinialueita kaikissa paitsi meren suunnassa. Komeuden keskellä kököttää ansaitun kuninkaallisesti Gerald Diffeyn mainio viinibaari.

Gerald on viisaasti valinnut baarinsa sijainniksi verrattain rauhallisen asuinalueen, josta on kelpo hajurako ydinkeskustaa kyntäviin turistilaumoihin. Baarin viktoriaaninen terassi sulautuu niin harmonisesti ympäristöönsä, että hajamielisempi kävelisi ohi.

Baariin astuttua erehtymisen vaaraa ei ole: henkilökunta voisi olla Fellini-elokuvan castingista. Geraldin sen sijaan tunnistaa tyylikkäästä lätsästä, joka lienee kunnianosoitus hänen itä-lontoolaisen taustansa suuntaan.

Paska, miten hyvää!

– Gerald Diffey

Gerald tunnustautuu pinot noirin ystäväksi, ja istahdamme kolmistaan kuvaajan kanssa baarin viihtyisälle terassille maistelemaan paikallisen Bindi-nimisen tilan taidonnäytettä.

– Paska, miten hyvää, puuskahtaa Diffey, pukien varmasti sanoiksi kaikkien ajatukset.

Geraldin kaunopuheisuus ei ole liioiteltua, Bindin Block 5 on tosiaan harvinaisen hyvä pinot noir, jossa on upeaa syvyyttä ja monitahoisuutta. Viinin on tuottanut vain 7 hehtaarin tila Macedon Ranges -nimisellä kukkulaisella ylängöllä Melbournen luoteispuolella. Siellä palstakohtaiset viinit käytetään hartaasti luonnonhiivoilla ja manipulointi pidetään minimissä. Huolellinen käsityö maistuu korkeana laatuna.

Hyviä pinot noireja löytyy muualtakin Melbournen tuntumasta, erityisesti Yarra Valleystä ja kaupungista kaakkoon sojottavalta Morningtonin niemekkeeltä.

bindi
Tuntuu hienolta yllätykseltä löytää hyvää pinot noiria näin kuumasta maasta, mutta Melbournen ympärillä on useita verrattain viileitä kasvualueita kuten Yarra Valley ja Mornington peninsula. Bindi on loistava muttei suinkaan ainut esimerkki alueen tiukasta laatuajattelusta. 

Eikä ruoka jää kakkoseksi: rantakaupungin valttina ovat tietysti mahtavat meren herkut, mutta ruokakulttuurien kirjo on monien historiallisten siirtolaisyhteisöjen ansiosta varsin värikäs: välimerta, lähi-itää ja aasiaa sekä klassisina että hienosti fuusioituina versioina.

Vaikka alue pursuaa viiniä, viinikauppoja ei jostain syystä ole joka nurkalla. Siksi Geraldin baarissa käydessä kannattaa piipahtaa samalla kadulla sijaitsevaan Rathdowne Cellarsiin, joka kuuluu kaupungin parhaisiin.

Viinien hinnat saattavat Melbournessa tuntua korkeilta, ja vaikutelmaa korostaa euron huono arvostus. Mutta Gerald’silla ja Rathdowne cellarsissa hintataso johtuu pääsääntöisesti myynnissä olevien viinien korkeasta tasosta.

Gerald’s Bar, 386 Rathdowne Street, North Carlton, Melbourne

Artikkelin kuvat © Riitta Sourander