Lasillinen Ukrainalle

Samuil Angelovin masinoima tasting-tilaisuus antoi suomalaisille viinin ystäville tilaisuuden auttaa ukrainalaisia pois sodan kauhuista. Samalla huippusommelier Anna Pototska esitteli maan viiniteollisuutta.

Muru-ravintolan sommelierina tunnettu Samuil Angelov (kuvassa), kansalaisjärjestö Slava Ukraina sekä viestintätoimisto Miltton järjestivät pienimuotoisen ukrainalaisviinien maistelutilaisuuden jälkimmäisen tiloissa Helsingissä. Tilaisuuden pääesiintyjänä oli Kiovasta lapsensa kanssa sotaa paennut sommelier Anna Pototska (kuvassa). Tilaisuuden tuotot kanavoidaan Slava Ukrainan kautta bussikuljetuksiin, joilla pakolaisia saadaan Ukrainan ja Puolan rajalta Suomeen turvaan.

Ukrainan tämänhetkinen kaaos ja venäläisen invaasion silmitön raakuus tietysti tekivät hankalaksi keskittyä viineihin kuin ei mitään, mutta Angelov oli osaavasti toimittanut aiheesta tiiviin tietoiskun, jonka konkretisoimiseksi oli viime tipassa onnistuttu saamaan puolen tusinaa tuoretta esimerkkiä yleisön maisteltavaksi.

Anna Pototska on kiovalainen sommelière, joka pakeni Puolan ja Ranskan kautta Helsinkiin. Anna on edustanut maataan muun muassa viimeisimmissä maailmanmestaruuskilpailuissa Belgian Antwerpenissa vuonna 2019.

Tiedoista ja näytteistä pystyi päättelemään että maa, joka ammoin toimitti kolmanneksen Neuvostoliiton viinilitroista, on tukevasti matkalla kohti modernia viiniteollisuutta: volyymin sijasta tähtäimessä on laatu. Viljely on keskittynyt Odessan ympäristöön, ja tuottajat ovat perinteisesti suosineet makeahkoa tyyliä. Nyt yleistyvät myös kuivat viinit, tekijöillä on käytettävissään sekä kansainvälisten että paikallisten lajikkeiden paletti ja yllin kyllin tietoa ja näkemystä niiden jalostamiseksi. Maan viinilainsäädäntö on muita entisiä neuvostotasavaltoja edellä, maassa on virallisia viinialueita jo 60.

Maisteluviinit paljastivat Ukrainalaisen viinin tulevaisuudessa sinnikkäästi orastavan lupauksen. Viinien tekninen perushygienia oli selvästi saavuttanut aikuisen tason, ja ujoja persoonallisuuspiirteitäkin oli helppo löytää. Muutama näyte piristi rohkean vegetaalisella vivahteella, ja kimaran aloittanut suoraviivainen mutta rehellisen raikas kuohuviini olisi täydellisesti kotonaan kesäisellä terassilla. Punaviininäytteistä yksi oli valmistettu ukrainalaisten itse kehittämästä Odessa Noir -rypäleestä, joka on Alicante Bouchet’n ja Cabernet Sauvignonin risteytys. Viinin aromaattinen draama jäi vielä lyhykäiseksi, mutta oli riittävän monikäänteinen herättämään odotuksen tulevasta.

Ukrainan viiniteollisuus on sodan myötä ottanut massiivisen taka-askeleen, joka hyvässäkin tapauksessa voi pitkittää potentiaalin saavuttamista sukupolvilla.

Viinin kautta ukrainalaisia voi auttaa turvaan vielä nytkin hankkimalla Murun verkkokaupasta tilaisuuden videokoosteen. Osoite on murudining.fi/tuote/ukrainan-viinit/.