Lasillisella saaristossa: Hotel Hyppeis

Houtskarin länsipuolella sijaitsevan hotelli-ravintolan ruoka- ja viinilistat yllättävät sen verran positiivisesti, että paikka ansaitsee selvästi lasillista pidemmän pysähdyksen.

Hotel Hyppeisin ravintola- ja aamiassali on kunnostettu vanhan kyläkoulun tiloihin. Paikka sijaitsee heti Houtskarin itäpuolella.

Outi ja Sam Fagerlundin (pääkuvassa) pyörittämä Hotel Hyppeis on samanlainen kotimaan matkailun valopilkku kuin täällä aiemmin esitelty Iniön Erkas Gården. Hyppeisin saaren vanhaan kyläkouluun tyylikkäästi sisustettu ravintola tarjoaa matkantekijälle tasoa, jota kaupungissakin saa etsiä – keskellä kauneimman saaristomaaseudun rauhaa. Paikka ei ole tallatuimpien polkujen tuntumassa, mutta visiitin arvoinen pidemmänkin lenkin takaa.

Ravintola viinilista on kompakti ja kiintoisa, esimerkiksi valkoviineissä valikoima kurottuu Txakolista Meursaultiin. Viinilista on koko kauden sama, mutta siihen sovitettava ruoka vaihtuu peräti joka viikko, kun uusi mestari tai mestaripari ottaa keittiön haltuun. Keittiössä suositaan lähitienoon tuoreita raaka-aineita.

Lasillinen rieslingiä on päässyt hyvään seuraan: kevyesti savustettua siikaa, katkarapubrandade ja beurre blanc meriravusta Oona Bondestamin tapaan.

Elokuun alussa tahtipuikkoa heilutti Helsinkiläisen viiniravintola Winon keittiömestari Oona Bondestam, joka tunnetaan visuaalisesti hienostuneista ja oivaltavista annoksistaan. Kalapääruoka oli mainio esimerkki hänen tyylistään: kevyesti savustettua siikaa, katkarapubrandade ja beurre blanc meriravusta. Hienot maut ja tekstuurit yhdessä aromikkaan rieslingin kanssa veivät kielen mennessään. Todellinen bravuuri oli kuitenkin lakukreemistä ja valkosuklaasta valmistetun jälkiruoan parittaminen portterin kanssa – uskalias ja onnistunut oivallus, joka jää varmasti mieleen.

Kausi jatkuu vielä muutaman viikon, ajo-ohjeet sekä autolla että veneellä löytyvät täältä. Ne, jotka ovat jo palanneet lomilta voivat alkaa suunnitella ensi kesää, hotellin varauskalenteri vuodelle 2022 on jo avattu ja täyttyy kuulemma sen verran ripeästi ettei varausta kannata jättää viime tinkaan.