Tenlén bbq & smokery: kohti savun syvintä olemusta

Uusi valopilkku Turun ravintolakartalla yllättää hienostuneesti savustetuilla aromeillaan, mutta on itse asiassa käynnin arvoinen jo viinikellarinsa ansiosta.

Ruissalon telakalla sijaitsevan Tenlénin avaraan saliin astuminen on yllätys: ravintola olisi kotonaan vaikka Lontoon keskustassa – sillä erolla, että Lontoossa tällainen ravintola ei olisi läheskään näin edullinen eikä tunnelma lähimainkaan näin rento. 

Tenlénin ilmavan salin tunnelma on tasokas mutta rento.

On Tenlénillä muutama muukin yllätys hihassaan. Aloitetaan ruuasta. Tilaan uteliaana naudanrintaa, jota on kypsennetty peräti 12 tuntia kuoritun omenapuun savussa. Ravintolan kaksi huipputason savustinta on tilattu Amerikasta, ja kokoluokasta saa käsityksen kun tietää että kumpaankin mahtuu esimerkiksi toista sataa kanaa.

Brisketin savuaromi on hämmentävän hienostuneesti integroitunut mehevän lihan makuihin nostaen sen aivan uudelle tasolle. Savu toimii tässä tasapainoa rakentavana mausteena eikä itsearvoisena päätähtenä. Näyttää siltä, että savuaromin ja viinin yhdistämisessä ei ole mitään ongelmaa, kunhan molemmat ovat riittävän korkealla tasolla.

Kynnys on matalalla, mutta taso on korkella!

– Nina Koiranen, Tenlén bbq & smokery

Suurin yllätys onkin ehkä viinin saama huomio: Tenlénin näyttävä viinikylmiö sisältää maailmanluokan klassikoita mutta myös osuvia oivalluksia vähemmän tunnetuilta alueilta. Ravintolan viinilista on kuusi sivua pitkä, ja useimpia nimikkeitä on saatavilla laseittain. Varsinaisen viinikellarin lista on lähes parikymmentä sivua pitkä, ja melkoisen herkullista luettavaa. Valikoima on pitkän linjan huippusommelier Pekka Koirasen käsialaa, ja sen taso nostaa Tenlénin varsin harvalukuiseen kastiin. 

Ravintolasalia reunustava viinikellari tekee vaikutuksen paitsi sisällöllään, myös ulkomuodollaan. Hylly on rakennettu veneveistämön vanhojen kiskojen pölkyistä, ja pulloja kannattelevat kiskojen naulat.

– Viinilistan painopiste on viineissä, joihin kaikilla on varaa, vakuuttaa ravintolan viineistä vastaava Nina Koiranen (pääkuvassa). Kuvassa hänellä on sylissään mainio esimerkki: tuiki tuntemattomasta Bobal-rypäleestä valmistettu kevyt ja aromaattinen espanjalaisherkku taipuu hienosti savustetun lihan seuraksi.

–  Mutta on listallamme myös viinejä, joita ei muualta löydy, lupaa Koiranen.

Viinilistat ovat tutkittavissa osoitteessa www.tenlen.fi, ja jos mielitiettynsä löytää etukäteen, voi ravintolaan soittaa ja pyytää henkilökuntaa ottamaan pullon hengittämään hyvissä ajoin. 

Ruokalista koostuu savustetuista, grillatuista ja muuten vain herkullisista annoksista. Pää- ja sivuruokia voi yhdistellä joustavasti jaettavaksi seurueen kesken. Asiansa osaavan henkilökunnan vinkkien kuuntelu kannattaa.

 

Aimo annos kulttuurihistoriaa

Tenlén bbq & smokery on saanut nimensä Turun Veneveistämön viimeisen toimitusjohtajan Gustaf Tenlénin mukaan. Ravintola toimii yhdessä veistämön kunnostetuista halleista, josta on osaavin käsin saatu aikaan maailmanluokan ravintolatila. Tenlén on jo toinen mainio syy piipahtaa Ruissalon telakalla, josta viime vuosina on kehittynyt monipuolinen tapahtumakeskus. Telakan toista ravintolaa, rantalaiturin Zaké-pizzeriaa ja sen yhtä lailla kiintoisaa viinikellaria on esitelty täällä.

 

Kuvat © Riitta Sourander