Fiksuviini.fi: miten tehdään viinistä takuuvarma löytö

Tuore konsepti käyttää yksinkertaista markkinamekanismia muuttamaan viinin hintalaatusuhteen vastustamattomaksi.

– Yksinkertaista, sanoo Henry Johansson (pääkuvassa) kuin Sherlock Holmes ikään. – Kun tiputetaan hintaa riittävästi niin jossain vaiheessa jokaisesta viinistä tulee löytö.

Ajatuksessa on virkistävää  itsestäänselvyyttä: vaikka viini ei absoluuttisesti ottaen parane hintaa laskemalla, se paranee täysin suorassa suhteessa hintaansa. Ja juuri hyvä hintalaatusuhde on se mitä me useimmat tavalliset viininostajat ajamme takaa – että löytyisi omaan makuun istuva viini poikkeuksellisen hyvään hintaan.

Valitettavasti avokätiset hinnanalennukset eivät koske aivan mitä viinejä tahansa. Fiksuviinin valikoima koostuu lähtökohtaisesti tuotteista, joilla on ollut vaikeuksia mennä kaupaksi alkuperäiseen hintaansa. Joskus tuntuvakin hinnanalennus tarvitaan pullonkaulan avaamiseksi. – Tässä yhtälössä voittavat sekä ostajat että myyjät, toteaa Johansson.

Fiksuviinin konseptin keskiössä on hintalaatusuhde, absoluuttista laatua unohtamatta: poiminnat painottuvat klassisiin viiityyleihin. Hyvinä esimerkkeinä kesäkuun alussa tarjolle tulevat n. 17 euron priorat ja runsaan kympin chianti riserva – sokkomaistelussa viinien hinnat voisi helposti kuvitella jopa kaksinkertaisiksi.

Normaalisti viinimaahantuojat ovat pulassa, kun tuntuva erä viiniä ei menekään kaupaksi odotetulla tavalla. Pahimmillaan viini kuljetetaan ja myydään kokonaan muille markkinoille, esimerkiksi Viroon tai Puolaan. Logistiikasta tulee runsaasti kuluja, ja lopulta erä joudutaan joka tapauksessa myymään alle halutun hinnan.

– Tilanne on luonnonkin kannalta epäedullinen, sillä uudelleensijoittelusta syntyy melkoinen hiilinjalanjälki, muistuttaa Johansson.

Kuluttajan etu on meidän etumme.

– Henry Johansson, Fiksuviini.fi

Fiksuviini sai alkunsa juuri tällaisesta tilanteesta, jossa Johanssonin maahantuontifirma Domain Wines sai huomata 25 000 pullon parkkeeranneen itsensä pysyvästi Alkon hyllyille. Johansson päätti silloin kokeilla jotain uutta: hän laski viinin hinnan melkein puoleen, mikä teki siitä takuuvarmasti löydön. Kun hän tiedotti luomastaan löydöstä Facebookissa, suma alkoi purkautua saman tien. Kalliilta ja hankalalta siirto-operaatiolta vältyttiin.

– Kuluttajan etu on meidänkin etumme, hän tiivistää.

Ryhmään on sittemmin liittynyt muitakin maahantuojia, ja lisää on tulossa. Alkoa konsepti hyödyntää juuri siihen missä se on parhaimmillaan: jälleenmyyntiin.

Fiksuviinejä tulee tarjolle isompi erä kolme kertaa vuodessa, seuraavan kerran kesäkuun alussa. Fiksuviini.fi-sivulle voi jättää sähköpostiosoitteensa uutiskirjettä varten.

Fiksuviinit tilataan ja toimitetaan tavalliseen tapaan Alkon verkkokaupasta.