Lasillisella Turussa: Ruissalon vinoteekki

Cordon Bleu -sommelier Paulina Hoffman on valikoinut viinit Ruissalon telakkaravintolan yhteyteen perustettuun tasokkaaseen vinoteekkiin.

– Aika unelmatehtävä, myöntää Hoffman (artikkelin pääkuvassa). Telakan omistaja Joakim Håkans antoi sommelierilleen vapaat kädet valita viinit kirjastoon, jota hän kutsuu karkkikaupakseen.

Zaké pizzeria & wine bar on yksi kesän viinillisistä kohokohdista, ei pelkästään viinien tason, vaan myös Ruissalon telakan ainutlaatuisen tunnelman ansiosta.

Telakan pizzeria, nimeltään Zaké telakalla toimineen venesuunnittelijan mukaan, oli jo entuudestaan suosittu, eikä ihme. Avaralta ja auringon suosimalta terassilta on miellyttävät näkymät Airistolle vievälle veneväylälle, ja ympärillä avautuu Ruissalon vehreä luonto. Myös telakka ja sen alueella toiminut historiallinen Turun veneveistämö ovat saaneet uuden, suurelle yleisölle avoimen elämän Håkansin näkemyksellisen kehitystyön ansiosta.

Telakan vinoteekki tosiaan on kuin karkkikauppa, johon voi astua valikoimaan mieleisensä herkut. Valikoimassa on paljon isoja pullokokoja isompien seurueiden iloksi.

Vinoteekki vain vahvistaa tuota kehitystä. Viinilista on pitkä ja tasokas, mutta jalat maassa. Hoffman takaakin että kirjastosta löytyy jokaiselle jotakin. – Haluan tuottaa elämyksiä myös niille asiakkaille jotka etsivät jotain ekstraa tai uutta. Elämys voi olla uusi rypäletuttavuus, magnumpullo, 4 cl maisteluannos tai sampanjalankku.

 

Viineistä nautiskelu pitää olla hauskaa, helppoa ja rentouttavaa!
– Paulina Hoffman, sommelier

Sampanjalankku on maanantaisin tarjolla oleva kolmen sampanjan kimara, joka tarjoillaan upeassa jalopuutelineessä, jonka puutavara on kierrätetty Thetis-nimisen hinaajan kansilankuista.

Hoffman tunnustaa olevansa kiinnostunut eri rypälelajikkeista. – Olen halunnut täyttää viinikirjaston erilaisilla mauilla ja aromeilla. Mukana ovat Rhônen Rousanne-, Viognier- ja Clairette-rypäleet, Piemonten Arneis (yksi kesän lemppareistani), itävaltalainen St. Laurent, Veronasta tuttu Corvina, Touriga Nacional Lissabonin alueelta ja Tempranillo Ribera del Duerosta. Piemontesta on tarjolla Dolcettoa, Barberaa ja Nebbioloa, ja tietysti kaikki klassiset rypäleet, Hoffman luettelee.

Amaronet ja ripassot hän on jättänyt pois. – Nyt on kesä, hän perustelee.

Kesän kunniaksi Hoffman valitsee kuvaan seurakseen ison pullon roséta, sillä mikä nyt paremmin piristäisikään kesäistä päivää meren äärellä.

Vinoteekki kelpaa syyksi käväistä Turussa vähän kauempaakin; hyvät viinit kruunaavat Ruissalon telakan kesän ehdottomaksi kärkikohteeksi, kun tekee mieli nauttia hyvää ruokaa ja juomaa tunnelmallisessa ympäristössä.

Kuvat ©Riitta Sourander paitsi sampanjalankku, jonka kuva Ruissalon telakan arkistosta.