Punavuoren juurella: Maannos

Uutuusravintola yhdistää maanläheisen keittiön, maanläheisen viinilistan ja maan mainion tunnelman.

Maannos-ravintolan ovi aukesi huhtikuun lopulla melkoisen unohdetussa kolkassa Helsingin Telakkadulla, Tehtaankadun ja Pursimiehenkadun välissä. Ikkunoista näkyy telakan suuntaan, ja selän takana on koko ikitrendikäs Punavuori eli Rööperi. Alueen ravintolaelämä on viime aikoina piristynyt tuntuvasti: renesanssin aloitti muutama vuosi takaperin Baskeri&Basso, ja sitä ovat jatkaneet tyylikkäästi Fabrik ja Krog 16. Sekä BasBas että aivan äskettäin myös Fabrik ovat avanneet kylkeensä tunnelmalliset baarit. Tämän joukon jatkeeksi Maannos sopii kuin nenä päähän: konsepti on kunnianhimoinen, mutta kynnys on matala ja tunnelma korkealla. 

– Ehkä vähän niin kuin Kööpenhaminassa, auttaa Jouni Rahikainen, kun yritän etsiä sopivaa vertailukohtaa. Rahikainen on kokki ja toinen ravintolan omistajista, toinen on Elmo Luoma-aho, kokki hänkin. Tiimin täydentää sommelier Jenna Kemppainen.

Lounaalla Maannos tarjoaa valittavaksi kaksi kasvispainotteista annosta, joista toinen aina vegaani. Kuvan papumuhennoksen seuraksi sommelier Jenna Kemppainen tarjosi rapsakkaa Domaine de l’Écun Margueritea Loiresta. Viini on tehty harvinaisesta Folle Blanche -rypäleestä, jota käytetään jonkin verran konjakin pohjaviinin tekoon. Luonnonviinituottajille ominaisesta itsevarmuudesta kertoo, ettei etiketissä ole edes tuotteen nimeä. Maannoksen viinilistan kaikki viinit ovat vegaanisia.

Kööpenhamina on hyvä vertaus, sillä niillä leveysasteilla ravintoloista alkaa löytyä sellainen tason ja rentouden yhdistelmä, jota esimerkiksi porvarillisessa Tukholmassa jää kaipaamaan, esimerkkejä esitelty mm. täällä. Keskellä Helsinkiä ravistelevaa ravintolabuumia on virkistävää nähdä tällaisia valmiiksi kypsyneitä, omaehtoisesta ajattelusta syntyneitä ideoita. 

Maannoksen kokkailufilosofiasta välittyy terve eettinen pohjavire, ja myös viinilistalla on vältetty teollisia tuotteita. Listaa hallitsevat nk. luonnonviinit, ja joukosta erottuu lajin pioneereja kuten Eric Téxier Rhônen laaksosta ja Jean François Ganevat Jurasta. Luonnonviineillä tarkoitetaan sellaisia yleensä pienten tuottajien viinejä, joiden viljelyssä ei käytetä myrkkyjä ja valmistuksessa minimaalisesti, jos ollenkaan säilöntä- tai muita lisäaineita – lisää aiheesta esim. täällä. Luonnonviinien aromit ovat usein nimenomaan maanläheisiä ja istuvat mainiosti ruokalistan luomua ja lähiraaka-aineita suosivaan tarjontaan. Jos tästä syntyy samanlaista viinin ja ruuan vuoropuhelua kuin vaikkapa ravintola Grönissä, Maannokselle voi povata valoisaa tulevaisuutta.

Ravintolan ruokalista poikkeaa niinikään tavallisesta: sen runkona on yllätysmaistelumenu, jonka 5–7 annosta ovat kasvisruokia. Menu vaihtelee sesongin mukaan, ja lisämaksusta sitä voi halutessaan ryydittää lihalla tai kalalla. Baarissa, johon ei oteta varauksia, saa listan herkkuja yksittäisinä annoksina.

Maannos, Telakkakatu 5, Punavuori
maannos.fi

Maannoksesta välittyy kursailematon ja huumorintajuinen tunnelma. Sommelier Jenna Kemppainen kaataa Jouni Rahikaiselle viinilasillista, pullossa Julien Peyrasin herkullista cinsaultia Languedocista.