Lasillisella Brysselissä: Oeno tk

Belgia on kuuluisa herkullisista oluistaan – helposti unohtuukin, että maalla on myös viiniä omasta takaa.

Aivan Brysselin keskustan tuntumassa on Ixelles/Saint Gillesin kaupunginosa, jonka kauniit kadut ja lukuisat viihtyisät ravintolat ovat ansainneet sille maineen kaupungin mukavimpana seutuna.

Viinibaari Oeno tk (lausutaan öno-te-ka, ’viinikellari’) sijaitsee tunnelmallisessa naapurustossa parin kadunkulman päässä Victor Horta -museosta, joka on yksi kaupungin kestonähtävyyksistä. Horta muistetaan art nouveau -arkkitehtuurin alullepanijana.

Oeno tk:ssa on tarjolla myös maukasta pikkusyötävää, ja liike myy pulloja myös mukaan. Aperitiivin nautittuaan voi suunnata johonkin alueen monista tasokkaista ravintoloista. Jutun kuvat Riitta Sourander.

Belgiassa viinivalikoima on usein aika ranskalaispainotteinen. Maa on perinteisesti Bordeaux’n isoimpia asiakkaita, ja muuallakin Ranskassa on tuiki tavanomaista törmätä belgialaisiin ostajiin viinitilojen nurkkia koluamassa. Oeno tk:n listalla sen sijaan on yhtä ja toista kiinnostavaa muualtakin maailmasta. Eksoottisin nimike on silti ehdottomasti kotimaan pienimuotoisen viiniteollisuuden taidonnäyte: Château Bon Baron on peräisin Belgian ranskankielisestä eteläosasta, ja se on valmistettu harvinaisesta Acolon-rypäleestä. Acolon tunnetaan paremmin saksalaisten punaviinien raaka-aineena, mutta se tuntuu toimivan vallan hienosti täälläkin. Maku on mukavasti hedelmäinen ja vuoden tammikypsytys pyöristää tyylin lähelle edullisempaa bordeaux’ta.

Brysseli on mielenkiintoinen yhdistelmä latinalaisperäistä ja pohjois-eurooppalaista kulttuuria. Kaupungin tunnelma on rento ja kansainvälinen, ja Oeno tk on loistava paikka nautiskella siitä. 

Oeno tk, Rue Africaine 31, Saint-Gilles