Onko lasilla väliä? Philippe Jamesse ja Grand Champagne

Champagnen pääkaupungissa Reimsissä toimiva sommelier kehitti täydellisen samppanjalasin. Miten se toimii?

Philippe Jamessen (pääkuvassa) kehittämää Grand Champagne -lasia luonnehditaan rohkeasti vallankumoukseksi samppanjan nauttimisessa. Tutkin jäljempänä samppanja-asiantuntija Sanna Pöyryn avulla missä määrin se pitää paikkansa, mutta ainakin ulkomuodon puolesta lasi eroaa radikaalisti tutusta huilumallisesta samppanjalasista.

– Huilun mallinen lasi on samppanjan ja juhlan yleismaailmallinen symboli, myöntää Philippe Jamesse, – mutta se ei varsinaisen maistamisen kannalta ole mitenkään ideaalinen. 

Jamesse on pääsommelier kahden Michelin-tähden ravintolassa Domaine Les Crayèresissä, Champagnen pääkaupungissa Reimsissä. 

Jamessen mukaan olennaista aromien avautumisen kannalta on kaasun käyttäytyminen lasissa. Kaasulla viitataan tässä hiilidioksidiin, jota muodostuu viinin pullokäymisen aikana. Lasiin päästyään kaasu haluaa luonnollisesti vapauteen, ja huilumalli antaa sille niukalti tilaa.

– Lähdin kehittämään lasia, joka tarjoaisi kuplille selkeän ankkurointipisteen, mutta myös tilaa kaasun asteittaiselle laajenemiselle, kertoo Jamesse.

Grand Champagne -lasissa kuplat helmeilevät selvästi runsaampina kuin huilumallisessa, ja pesän pallomainen muoto antaa aromeille ideaalisen kaikupohjan. Kuva Michael Boudot

Joissain laseissa on pohjassa laserilla kaiverrettu ura, joka avittaa kuplavanan syntyä, mutta sekään ei saa kaasua laajenemaan Jamessen tähtäämällä tavalla.  – Laserlaseissa kuplavanoja syntyy vain yksi, Grand Champagne -lasissa voi sen sijaan olla samanaikaisesti 3–4 pyörrettä, hän sanoo. – Ja lasin käänteinen pisaramuoto antaa juomalle mahdollisimman runsaan ilmaisun.

Lasia valmistaa paikallinen Lehmann, joka tosin aluksi ei innostunut ideasta. Yhteistyö alkoi vasta kun Jamesse oli itse teettänyt 100 kappaletta prototyyppejä ravintolassaan käytettäviksi. Nyt yhteistyö on poikinut kokonaisen sarjan laseja. – Lehmann toi hankkeeseen paljon teknistä osaamista, kiittelee Jamesse.

Onnistuiko vallankumous?

Sanna Pöyry on tarkka ja monitaitoinen viinin ammattilainen, jonka on erikoistunut Champagneen. Pöyry järjestää tastingejä myös tilauksesta, tiedustelut sannakihara(at)gmail.com. Lasit vasemmalta oikealle: Zalto Universal, Grand Champagne, Riedel Ouverture White ja Riedel Vinum Champagne.

– Katsotaanpas, sanoo Sanna Pöyry, joka jo tunteekin Jamessen entuudestaan. Champagnessa ahkerasti viihtyvä Pöyry on Essi Avellanin ja Jukka Sinivirran ohella Suomen eturivin samppanja-asiantuntijoita ja herkkäaistinen maistaja.

Pöyry on valinnut arsenaalistaan neljä erilaista lasia pieneen maistatuskokeeseen. Testisamppanjamme on Martelin tasokas Cuvée Victoire vuodelta 2007.

Martelin Victoire on loistoesimerkki klassisesta samppanjasta. Vuosikerta 2007 on tuoksultaan varsin kehittynyt, mutta maku on raikas ja ryhdikäs.

Pöyry tunnustaa pitävänsä pientuottajien samppanjoista, ja erityisesti Auben alueesta, mutta kiittelee Victoiren klassista tyyliä. – Vuosikerta 2007 alkaa monilla tuottajilla olla optimaalisessa kypsyydessä, hän vinkkaa.

Testin aloittaa huilulasi, malli on Riedelin Vinum-sarjan Champagne. Pöyry poimii aromeista omenankotaa, runsasta kypsää hedelmää, leipurinkreemiä. – Kuplat näyttävät hyviltä, mutta lasi kannattaa tyhjentää aika nopeasti, Pöyry arvioi.

Havainto saa vahvistusta myöhemmin: aromit muuttuvat nopeasti valjuiksi ja sitten mitäänsanomattomiksi. – Sopii mainiosti pieneen kilistelyyn tai aperitiivien naukkaamiseen, mutta ei pitkän kaavan tastingiin eikä ruokailuun, summaa Pöyry.

Seuraavaksi on vuorossa valkoviinilasia muistuttava yleismaistelulasi, malli on Riedelin Ouverture. – Yllättävän vaisu, aprikoi Pöyry. – Tuoksu tosin on huilumallia avoimempi, ja siitä voi nyt erottaa häivähdyksen toffeeta.

Kolmantena testissä on Jamessen luomus. – Tuoksu on tähän mennessä tasapainoisin ja raikkain, arvioi Pöyry. – Omena ei enää hallitse, vaan elementit tuntuvat ikään kuin sulautuneen yhteen.

Testin neljäs ehdokas on Pöyryn oma suosikki. Malli on Zalto Universal, ei varsinaisesti sampanjalasi mutta Pöyryn käsissä monikäyttöinen maisteluinstrumentti kaiken tyylisille viineille. Lasi nostaa Victoire-sampanjasta esiin eksoottisempia hedelmäaromeja ja paahteisuutta, sekä korostaa jälkimaun veden kielelle herauttavaa hapokkuutta. – Sopii hyvin tyylikkään tammisille samppanjoille, linjaa Pöyry.

Uusi maistelukierros vahvistaa kaksi asiaa: ensinnäkin että lasilla tosiaan on väliä, ja toiseksikin, että Grand Champagne tuottaa laseista tasapainoisimman aromaattisen elämyksen. Jamesse näyttää onnistuneen: Grand Champagne vaikuttaa täydelliseltä lasilta ainakin Victoiren tapaisille klassisille samppanjoille.

Grand Champagne -lasia myy Ceestashop Helsingin Töölöntorilla ja verkossa osoitteessa ceestashop.fi.