Kasvisruoan nousutrendi näkyy myös viineissä: salaattiravintola Pupussa kaikki viinit ovat vegaaneja.
Salaattiketju Pupu on alkanut tarjota viinejä gastrosalaattiensa kyytipojaksi tuoreimmassa ravintolassaan Stockan kulmalla Helsingissä. – Valikoima on pieni mutta tarkoin mietitty, sanoo toimitusjohtaja Simo Hurme (pääkuvassa vasemmalla), – samoin kuin salaattiemmekin osalta.
Väitteen tueksi keittiömestari Petri Hotti (kuvassa oikealla) valmistaa yhden vegaanisen Tahini-salaatin ja kaataa sen seuraksi itävaltalaista – ja niinikään vegaanista – Groszer Wein -viiniä. Viini on runsas, ryhdikäs ja herkullinen, aivan kuten salaattikin, ja 7e hintaan per lasi hintalaatusuhdekin on melkoisen lyömätön. Loistavaa siis: Pupussa vegaani saa rauhassa nauttia sekä ruokansa että juomansa tinkimättä nautinnosta.
Pupun kaikki salaatit eivät ole vegaaneja, mutta kaikki viinit ovat. Vegaaninen salaatti on helppo hahmottaa, mutta mitä ihmettä on vegaani viini? Miksi viinirypäleillä olisi ylipäätään mitään tekemistä eläinkunnan kanssa?
– Eläinkunnan tuotteet liittyvät viinin valmistuksessa vaiheeseen, jossa viini kirkastetaan ennen pullotusta, valaisee Alkon tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna. – Yleisimmät kirkastukseen käytetyt tuotteet ovat munanvalkuaiset, maitoproteiini ja kalaliima. Gelatiiniakin käytetään joskus.
Ainoa ei-eläinperäinen eli vegaanikelpoinen kirkastusaine onkin verrattain harvinainen saviaines bentoniitti. Viinin voi tietysti kirkastaa myös odottelemalla, että painovoima erottelee nesteestä ylimääräisen kiinteän aineksen, kuten useat luonnonviinituottajat tekevät.
Alko merkkaa vegaaniset viinit, joita on valikoimassa toista sataa, vihreällä lehdellä ja ’veg’-tekstillä. – Vegaanisia viinejä voi tosin olla enemmänkin, sillä kaikki tuottajat eivät ole tajunneet merkitä tietoa pakkauksiinsa, lisää Vilkuna. – Kiinnostus vegaanisia tuotteita kohtaan on pohjoismaissa ja Isossa-Britanniassa huimasti edellä Keski-Eurooppaa.
Kasvisten määrän lisääminen ruokavalioon on yhä yleisempää. – Kaikki vegaanista viiniä kysyvät eivät välttämättä ole vegaaneja, muistuttaa Vilkuna, – monille se on eettinen valinta.