Charivari : Nea Berglundin oma ääni

Château Carsinin nuori viinintekijä on julkaissut herkullisen punaviinin ja ylellisen valkoviinin oman brandinsa alla.

Nea Berglund toimii nykyään isänsä Juhan perustaman Château Carsinin viinintekijänä yhdessä miehensä Samuli Pasasen kanssa, pariskunnan pidempi esittely täällä. Mutta aikaa, energiaa ja raaka-ainetta löytyy myös henkilökohtaisemmille seikkailuille. Jo viime vuodelta tuttu merlot L’Aventure Nocturne (Öinen seikkailu) sekä uusi valkoviini Le Fruit Défendu (Kielletty hedelmä) antavat osviittaa Nean henkilökohtaisemmista ideoista. 

Viinit on julkaistu Nean oman Charivari-brandin alla. Bordeaux’n seudulla nimi viittaa iloiseen ja meluisaan kyläjuhlaan, ja vaikka Charivari-viineissä ei ole mitään sekavaa, nimi paljastaa tekijänsä mieltymyksen rentoon ilonpitoon. – Viiniä ei tarvitse ottaa niin vakavasti, hän muistuttaa.

Punainen Charivari on sataprosenttinen luomumerlot, siinä on selkeää nautinnonhakuisuutta, mutta myös luonteikkaita vivahteita ja eleganttia pysyvyyttä. Viini on kirkastamaton ja suodattamaton, mikä antaa sille rempseää suorasukaisuutta. 

– Se on ihanan kurmauteltava viini, tiivistää Nea.

Kurmauteltava? Paljastuu, että Carsinin viininmaistelutilaisuuksissa kurmautus viittaa siihen liikkeeseen, jolla viinilasin loppu kulautetaan kitusiin pienellä mutta ponnekkaalla niskan nakkauksella.

Viini ei saa olla vakavaa.

– Nea Berglund, Château Carsin

Valkoinen Charivari on melkoinen vamppi: häpeämättömän runsas, suorastaan syntisen ylellinen. Matalahappoisena se on unelma-aperitiivi, mutta soveltuu myös mm. juustojen seuraksi. Kuten nimikin hieman mystisesti vihjaa, se on kaikkea muuta kuin perinteinen porvoon lankku eli bordeaux blanc. Siinä missä Carsinin nimikkeen alla esiintyvä tyylikäs tuoteperhe hyödyntää ja kehittää alueen arvovaltaisia perinteitä, on Nean lähestymistapa tapauskohtaisempi. – Charivarilla on enemmän vapautta vaihdella tyyliään, hän linjaa.  – Joitain perinteitä kunnioitamme, toisia otamme tuoreempaan tarkasteluun.

Tuoteperhe on saamassa jatkoa: L’Amour Fragile (Hauras lempi) tulee olemaan sauvignon blanc, tietysti luomua kuten kaikki Carsinin ja Charivarin tuotteet. Onko tämä nyt sitten selvästi lähempänä perinteistä valkoista bordeaux’ta? – Mmm, empii Nea. – Lajikkeen puolesta kyllä, mutta toisaalta viini on saanut olla 20 päivää kuorikontaktissa.

Eli ei sittenkään?

– Siinä nyt on vain selvästi enemmän munaa.

Charivarin luonnontyyliin tehty merlot L’Aventure Nocturne, eli öinen seikkailu, myös toimitetaan tinkimättömällä tyylillä kotiovelle asti. Maailmanluokan makua edustaa myös graafikko Jenna Kunnaksen laatima etiketti.

Lisätietoa osoitteessa charivariwines.com

Pääkuva: Riitta Sourander