Palanen parasta Kreikkaa!

Mainioiden Gran Delicato -kahviloiden pyörittäjät Dimitrios Himonas ja Kostas Barbunakis ovat avanneet Albertinkadulle viinibaarin, joka on pullollaan herkkuja.

Kreikka on mahtava viinimaa, joka on viime vuosikymmeninä tarjonnut maailmalle useitakin klassikoita, joissa maan alkuperäisrypäleet ja sopivat kasvuolosuhteet ovat yhdistyneet kohtalonomaisen upealla tavalla. Tällaisia ovat esimerkiksi pohjoisen Naoussassa kasvava punainen xínomavro-rypäle (josta vähän enemmän toisaalla) ja Santorinilla kukoistava valkoinen assyrtiko.

Mutta ennen kaikkea Kreikka on mahtava viinikulttuuri, ja Välimeren maissa viinikulttuuria ei saa erilleen ruokakulttuurista.

– Ei meillä päin koskaan tarjoilla mitään juotavaa ilman jotain syötävää, muistuttaa Kostas Barbunakis (pääkuvassa oikealla). Sympaattinen Kostas tunnetaan Gran Delicato -kahviloista, joita hän pyörittää liikekumppaninsa Dimitrios ’Dimi’ Himonasin kanssa. Gran Delicatojen kahvi oli pitkän aikaa, ja on ehkä vieläkin, kaupungin parasta, ja Kalevankadun kahvilan delimyymälä oli yhdessä vaiheessa Suomen ainoa paikka mistä sai ostaa bucatini-pastaa.

Nyt parivaljakko on avannut viinituvan Kalevankadun kulman taakse Albertinkatu 31:een. Baari kulkee nimellä Gran Delicato Wine Bar.

Kreikassa juotavaa ei tarjoilla ilman syötävää

– Kostas Barbunakis

Viinilista mahtuu yhdelle arkille, ja kaikki tuotteet ovat Gran Delicaton omaa maahantuontia. Valikoima tarjoaa tasokkaan ja otoksen siitä mihin maa pystyy: rodukkaiden punaisten ja valkoisten lisäksi tarjolla on roséta, kuohuvaa ja jälkiruokaviiniä.

Viinilistalta löytyy luonnetta ja laatua. Mm. arvostettua Karanika-kuoharia on pidetty varteenotettavana haastajana itselleen Champagnelle.

– Ohjelmassa on tuoda listalle myös laadukasta modernia retsinaa, lohduttaa Dimi Himonas kaikkia meitä, joiden ensikontakti kreikkalaisviineihin olivat tuolla pihkanmakuisella pöytäviinillä kostutetut opiskelijabileet.

Ruokalista on varsin ravintolamainen, sillä parivaljakko haluaa tarjota syvemmän kulinaarisen elämyksen kuin mihin vain leikkeleillä ja juustoille pääsee. Nekin tosin ovat aitoa paikallistavaraa ja juustovalikoima on laajenemassa kiinnostavaksi esittelyksi maan eri tyyleistä.

Viinibaariksi Gran Delicaton lista on tarjoaa mukavasti valinnanvaraa: viileää ja lämmintä, pientä ja vähän isompaa. Ouzolle on laadittu oma meze-lista, jota kannattaa testata.

Toinen kreikkalainen klassikko, joka Gran Delicato Wine Barissa myös saa ansaitsemansa tilan, on anisviina ouzo. 

– Kreikassa ouzo ei ole snapsi, vaan aperitiivi ja ruokajuoma, Kostas perustelee.

Anisviina ouzo taipuu vedellä laimennettuna mainioksi ruokajuomaksi. Dimin ja Kostaksen baarissa vesikin on kreikkalaisilta vuorilta.

Kreikan parhaat laatu-ouzot tulevat Lesboksen saarelta, mistä Kostas itsekin sattuu olemaan kotoisin, ja parhaimmillaan juoman aromit ovat nautittavissa viileällä vedellä laimennettuna. Ajatus saattaa vaatia totuttelua, mutta mielen muuttamiseksi riittää, että kokeilee juomaa yhdessä vaikkapa listalta löytyvän marinoidun suolamakrillin kanssa.