Lasillisella Lissabonissa: Lisbon Winery & BA Wine Bar

Portugali on loputtoman rikas viinimaa, josta povataan eurooppalaisen viinin  seuraavaa suurta trendiveturia. Lissabonin tasokkaissa viinibaareissa maan kirjo on hienosti edustettuna.

Portugalista voi turvallisesti väittää että se on radikaalisti aliarvostettu viinimaa, erityisesti Suomessa. Alkon valikoimassa maan edustus on portviinit ja madeirat poislukien melko vaatimaton ja tyyliltään harhaanjohtavan yksitotinen. Tosin näillä niukillakin eväillä portugalilaiset ovat hämmästyttävän usein onnistuneet voittamaan vuoden viini -äänestyksissä. Yksi valtti on tutumpia viinimaita selvästi kilpailukykyisempi hintalaatusuhde, joka perustuu kunnianhimoisiin, modernia laatuajattelua edustaviin tuottajiin (kuten näilläkin sivuilla esitelty Quinta do Pinto) ja edullisiin tuotantokustannuksiin.

BA (’bairro alto’) Wine Barin ovet aukeavat kätevästi opetustauluiksi. Ovien sisäpuolella oppimateriaali ei onneksi ole yhtä kuivaa. BA Wine Bar löytyy osoitteesta Rua da Rosa 170.
Dão on yksi Portugalin vähemmän tunnetuista viinialueista, joita kannattaa pitää silmällä.

Portugalin monipuolinen pöytäviinien tarjonta on historiallisesti jäänyt maan väkevöityjen viinien varjoon. Portviini ja erityisesti madeira ovatkin upeita viinityylejä, jotka ovat maineensa ansainneet, mutta ehkä pikku hiljaa on myös pöytäviinien aika murtautua valtavirtaan. Portugalilla on hihassaan koko tukku valtteja paikallisten rypälelajikkeiden ja terroirien muodossa, kiinnostavia yhdistelmiä voi varautua löytämään mm. Bairradan ja Dãon alueilta, ja kuten Quinta do Pinto osoittaa, aivan Lissabonin tuntumastakin.

Sitä odotellessa voi portugalilaiseen viinimaisemaan tutustua kätevästi vaikkapa hurmaavan Lissabonin pittoreskien kujien tasolta käsin. Keskustan länsilaidan Bairro alto tunnetaan kaupungin huvittelualueena, eikä se petä viinituristiakaan. Alueella on kaksi huipputason viinibaaria, joissa kummassakin pääsee halutessaan inspiroivalle opintomatkalle maan eri tyyleihin. Putiikit sijaitsevat rivakan kivenheiton päässä toisistaan.

Lisbon Wineryn sisätiloissa on silmällekin iloa. Artikkelin pääkuvassa poseeraava Alex on kävelevä viiniensyklopedia, jolla tuntuu olevan nenää kiinnostaville löydöille. Baari lötyy osoitteesta Rua da Barroca 13.

BA Wine Bar, Rua da Rosa 107

Lisbon Winery, Rua da Barroca 13

Kaikki kuvat Riitta Sourander