Nouseva tähti: Deniz Löktas

Sukupolvensa kärkinimiin kuuluva sommelier on löytänyt toimenkuvalleen asiakasystävällisen tulkinnan.

Deniz Löktasin pop-up-sampanjabaaria Salutorget-ravintolassa koristaa Grand Champagne Challenge -viinikilpailun voittopokaali vuodelta 2017. Sampanjatapahtuma Grand Champagnen kunniaksi perustettu pop-up-baari on loistava veto sikäli, että poikkeuksellisen moni poikkeuksellisen tasokas sampanja on baarissa tarjolla laseittain. Salutorgetin baari on nyttemmin palannut normaaliin kuosiin, mutta Löktasilta sopii odottaa lisää vastaavia, tavallista viinin ystävää palvelevia aloitteita. 

Löktas on Salutorgetin sommelier. Sommelier kuuluu nykyään jokaisen itseään kunnioittavan ravintolan repertuaariin gourmet-ravintolasta kebab-kanttiiniin. Sommelier rakentaa yhdessä keittiömestarin kanssa ravintolan viinilistan ja useimmiten toimii myös salissa auttamassa asiakkaita valitsemaan ruokansa seuraksi sopivaa juomaa. Viinin ja ruoan onnistunut parittelu voi olla tavattoman inspiroiva elämys, joten tehtävä on asiakkaan kannalta tuiki tärkeä.

Sommelierin pitää pitää jalat maassa ja pää pilvissä.

– Deniz Löktas, sommelier

Homman voi hoitaa monin tavoin. 

Sommeliereja on ainakin neljää perustyyppiä. Erityisesti viime vuosina on yleistynyt sommelier, joka lähestyy asiakasta aseenaan aimo annos viinitietoa: juoman saatteeksi molskahtaa pienen seminaarin verran triviaa, tunnelmointia ja tavalliselle ihmiselle täysin tuntematonta terminologiaa. Kutsutaan heitä vaikka lehtoreiksi. Kaikkitietävyys voi ilmetä myös täytenä hiljaisuutena: toiset sommelierit eivät tarjoa viinin seuraksi juuri mitään verbaalista esileikkiä, mulkoilevat vain loukkaantuneesti ja murahtavat jotain hampaiden välistä jos oikein painostaa. Kutsutaan heitä vaikka intiaanipäälliköiksi. Kolmannet tyytyvät toistamaan maahantuojan opettamaa myyntipuhetta riippumatta siitä onko sillä mitään merkitystä, kunhan päästään vuoden volyymitavoitteeseen. Kutsutaan heitä vaikka käkikelloiksi.

Löktasin edustamaa neljättä tyyppiä voisi luonnehtia ongelmanratkaisijaksi. Parhaimillaan tällainen sommelier tulee asiakasta puoliväliin vastaan ja vie tämän sitten jonnekin missä hän ei vielä ole ollut. Löktasin tapauksessa modus operandi on selkeä: hän kartoittaa muutamalla harmittoman oloisella kysymyksellä asiakkaan mielenmaiseman, rakentaa hypoteesinsa, ei pelkää maistattaa näytteitä arsenaalistaan ja – a vot! Operaatio on nopea, täsmällinen ja kivuton, ja tuottaa positiivisia yllätyksiä.

 

Turkissa maisema-arkkitehdiksi valmistunut Deniz Löktas on ehtinyt asua Suomessa jo 7 vuotta, jonka ajan hän on käyttänyt tehokkaasti nykyisen ammattinsa opetteluun. Löktas nousi yleisempään tietouteen viime vuonna voittamalla Grand Champagne -tapahtuman vaativan Challenge-kisan. Aiemmin Rosterin sommelierina kunnostautunut Löktas on nyt samoissa tehtävissä Salutorget-ravintolassa. Hän lupaa että suosittu pop-up-sampanjabaari ei jää ravintolan viimeiseksi viiniystävälliseksi tempaukseksi.