Olivier Borneuf: missä menet, viini?

Pariisin viiniakatemiassa opettava kriitikko ja maistaja on huolissaan ilmastonmuutoksesta ja viinin juurien unohtumisesta.

– Viinit eivät koskaan ole olleet näin hyviä, aloittaa Borneuf optimistisesti. – Laatutaso on korkealla, ja nuoret tuottajat ovat kunnianhimoisia. Euroopan maista Italia on alkanut löytää paikkansa, ja Portugalista on odotettavissa kiinnostava haastaja.

Rohkaisevaa on sekin, että useat isot myymäläketjut ovat kehittäneet valikoimaansa laadukkaammaksi ja monipuolisemmaksi. Mutta aivan vailla varjoja ei paratiisi kuitenkaan ole.

– Kaiken kaikkiaan viini on ahtaalla, sanoo Borneuf, joka toimii maistajana arvostetulle Bettane+Dessaeauve-viinioppaalle, ja on osakkaana pienessä sampanjatalossa. – Talous pakottaa viinitarhan omaan kiivaaseen rytmiinsä, mesenaateilla on vain raha mielessä ja tuottavuuden kasvu luo jatkuvaa tulospainetta.

Borneufia pelottaa kehitys, joka pakottaa kohti jatkuvaa teknistä innovaatiota, ja hän kyseenalaistaa tieteen hyvin voimakkain sanoin.

– Tiede voi vaikkapa synteettisen homemyrkyn muodossa pelastaa viinitarhan, mutta jos se antaa syövän kaikille siinä työskenteleville, voiko sitä pitää onnistuneena? Borneuf kysyy kitkerästi. Hänen lähipiirissään on ystäviä, jotka pitkän altistumisen seurauksena kärsivät syövistä, Alzheimerin taudista tai allergioista.

Viini ei ole elintärkeää, mutta se herättää kysymyksen millaista elämää haluamme elää.

Olivier Borneuf

– Ainoana poikkeuksena ovat luomuviljelijät, sillä he tunnustavat että luonto on kaiken ytimessä. Onneksi on kapinallisia tuottajia, jotka asettavat itselleen vapaaehtoisesti rajoituksia muuttaakseen tilannetta.

– Viinihän ei sinänsä ole millään muotoa elintärkeää, Borneuf muistuttaa, – mutta se herättää kysymyksen millaista elämää oikein haluamme elää. Emile Peynaud [jota pidetään modernin enologian isänä] sanoi viinin heijastavan yhteiskunnan sivistystasoa. Se on eräänlainen suojakaide, joka auttaa meitä pysymään järjissämme.

Mietteet vetävät iloluontoisen miehen filosofiseksi.

– Nyt pitäisi vain olla malttia kyseenalaistaa toimintatapojamme, miettiä mitä oikein teemme. Luonnon sopeutuminen esimerkiksi ilmastonmuutoksen on hyvin hidasta.

Monialaista oppineisuutta kannattava Borneuf tivaa alalle laajempaa perspektiiviä.

– Rhônelainen viljelijä Marcel Richaud sanoi minulle kerran, että hänen siihenastinen elämänsä koostui 40 tilaisuudesta yrittää tehdä hyvää viiniä. Hän katsoi olevansa pelkkä lenkki pitkässä ketjussa.

Borneuf siteeraa Verdiä, joka sanoi, että antiikkiin palaaminen olisi mahtava edistysaskel.

– Meidän pitäisi palata viinin juurille.

Olivier Borneuf sylissään vauvansa, Monsieur Aymart -sampanja. – Päädyin tuottajan liikekumppaniksi, sillä tilalla ei ollut varaa maksaa konsultointilaskuani, Borneuf virnistää.
Olivier Borneuf sylissään vauvansa, Monsieur Aymart -sampanja. – Päädyin tuottajan liikekumppaniksi, sillä tilalla ei ollut varaa maksaa konsultointilaskuani, Borneuf virnistää.