Viinejä, joilla on kerrottavaa: Winestories

Snejana Eskelisen viinibaari Helsingin Kruununhaassa esittelee tasokkaalla tavalla eurooppalaisen viinikulttuurin unohdetun suuruuden, Bulgarian.

– Viininviljely alkoi Bulgariassa jo 5000 vuotta sitten, Snejana pohjustaa viinialueen tarinaa.

Muistutus on paikallaan, koska Suomessa maa muistetaan parhaiten Misket Karlovon tapaisista neuvostoajan volyymiviineistä, joita pikkupojat 1970-luvulla kaivelivat töölöläisten punanenien keittiökaapeista pullopanttien toivossa. Puolen vuosisadan aikana on tapahtunut paljon: Neuvostoliitto on kadonnut maailmankartalta, ja sekä töölöläiskeittiöissä että Bulgarian viinialueilla hääräävät kokonaan uudet sukupolvet uusine ideoineen. Valtavat sovhoosit ovat antaneet tietä pienille perhetiloille, jotka haluavat artisaaniviineillään tehdä selvän pesäeron teolliseen tuotantoon.

– Nykybulgaria on onnistunut säilyttämään hyvät puolet perinteistään, mutta tuonut niiden jatkeeksi paljon mielikuvitusta, taitoa ja uskallusta, tiivistää Snejana.

Snejana Eskelinen suosii persoonallisia viinejä, joilla on tarina kerrottavanaan. Hän on viihtynyt Suomessa jo lähes kolmekymmentä vuotta – ”Bulgaria on ensirakkauteni, mutta Suomi elämäni rakkaus.” Snejana jätti työuransa omistautuakseen intohimoiselle harrastukselleen. Winestories-baarin inspiroiva valikoima ja sen tunnelmallinen sijainti Helsingin Kruunuhaassa tekevät siitä alueen gastronomisen valopilkun.

Snejana myös muistuttaa, että Bulgariassa viinin kasvuolosuhteet ovat osapuilleen samat kuin Bordeaux’ssa. Maassa onkin viljelty runsaasti nk. kansainvälisiä rypälelajikkeita, ja viljellään yhä. Mutta Bulgarialla on tarjota viinintekijöidensä kunnianhimolle polttoainetta myös täysin ainutlaatuisten rypälelajikkeiden muodossa. Varsin lupaavalta tuntuu esimerkiksi Rubin, joka on Nebbiolon ja Syrahin risteytys 1940-luvulta. Snejanan maistattama esimerkki on juuri niin ryhdikäs ja rakenteikas kuten voi odottaa, mutta samalla yllättävän raikas.

Kuvan eXcentric-punaviini on valmistettu Bulgarialle ainutlaatuisesta Rubin-rypäleestä, joka on Nebbiolon ja Syrahin risteytys.

– Rubin on tärkeä poimia juuri oikeaan aikaan jos haluaa tasapainoisen viinin, kertoo Snejana.

Toinen lupaava rypäle on punainen Mavrud, jolle on heti vaikea löytää käyttökelpoista vertailukohtaa, mutta jotkin portugalilaisen Dãon alueen viinit ilmentävät samaa ponnekasta, pirteää ja hieman rustiikkista profiilia. Niille, jotka eivät pääse Snejanan baariin kokeilemaan, hänen maistattamaansa Mavrudista tehtyä Merul-viiniä löytyy myös Alkon tilausvalikoimasta, se on hänen itse maahantuomaansa.

Baariin kannattaa kyllä hankkiutua kauempaakin, ja valikoimasta riittää iloisia yllätyksiä useammallekin kerralle. Listalla on myös mm. mainioita bulgarialasikuohuviinejä, niin mutkattomia tankkimenetelmällä valmistettuja kuin sampanjamenetelmällä työstettyjä. Viinien seuraksi on tarjolla maistuvaa pientä syötävää.

Winestories, Vironkatu 11, Helsinki