Tuntematon Espanja

Riojan ja Dueron takana avautuu kokonaan toisenlainen, paljon kiinnostavampi Espanja. Aleksi Lahdenojan Copas y Tapas -ravintolan viinilista näyttää maan vihreämmän puolen.

– Riojaa vai Dueroa?

Tuttu kysymys kenelle tahansa joka on istahtanut espanjalaisen ravintolan pöytään ja tilannut lasillisen viiniä. Vaihtoehdoista ei juuri keskustella, eikä valinnanvaraa yleensä ole. Kaikki eivät kuitenkaan ole erityisen innoissaan Riojan ja Ribeira del Dueron tuhdista tyylistä, jossa kaikkea on liikaa: on alkoholia, on ekstraktiota, ja ennen kaikkea häiritsevän tymäkästi tammea, jopa älyttömät 200 %.

– Espanjalla on tosiaan vaikeuksia murtautua esiin bulkkitempranillon ja volyymicavan kahleista, myöntää Aleksi Lahdenoja, helsinkiläisen Copas y Tapas -ravintolan sommelier. – Mielikuvatasolla maa on jämähtänyt keskinkertaisuuteen, eivätkä ihmiset enää löydä tarjonnan laadukkaampaa päätä.

Laatuimagoa on vaikea rakentaa, jos samalla
nimellä tuotetaan edullista volyymiä.
– Aleksi Lahdenoja, sommelier

Copas y Tapasin listalla tunkkaisia tammipommeja ei ole. – Meidän valikoimamme tulee pääosin pohjoisen vihreältä vyöhykkeeltä, Kataloniasta ja Galiciasta, Lahdenoja valottaa. 

Ribeira Sacrasta puhutaan yleisesti Espanjan Burgundina, ja Galicia murtautui hetkellisesti laajemminkin parrasvaloihin valkoisen albariño-rypäleen äkillisen suosion myötä.

– Se oli mahtava osoitus siitä että Espanjassa voi tehdä myös hyvää valkoviiniä, myöntää Lahdenoja. – Mutta isot tuottajat yrittivät liian aikaisin rahastaa suosion panostamalla laadun sijasta volyymiin.

Muutama poiminta Aleksi Lahdenojan valikoimasta: Julieta on valmistettu harvinaisemmasta Trepat-rypäleestä. Rypäle on tuttu rosé-cavasta, ja tässä se taipuu beaujolaismaisen herkulliseksi. Blau Cru on valmistettu Malvasía de Sitges -rypäleestä, joka tässä tarjoaa kuulautta ja mineraalisuutta, jota sokkona olisi mahdoton tunnistaa espanjalaiseksi.

Myös Galician tuntumassa sijaitseva Bierzo on erottunut, erityisesti Mencía-rypäleestä tehdyillä punaviineillä. Muita vivahteikkaampaa tyyliä tuottavia nousevia alueita ovat mm. Terra alta, Montsant ja Sierra de Gredos, jonka garnachasta tehtyjä viinejä on niinikään verrattu Burgundiin. – Noilta alueilta löytyy viileämpiä kasvupaikkoja muun muassa korkeuden ansiosta, myöntää Lahdenoja, vaikkei burgundi-vertauksesta erityisemmin välitä. – Kaikki haluavat toki tulla verratuksi arvostetuimpiin, mutta tärkeämpää on, että alueet löytävät omat luonteensa.

Volyymihakuisuus on Espanjan viiniteollisuutta perinteisesti piinaava vitsaus. Esimerkiksi kuohuviinit, jotka ovat Lahdenojan erityisseurannassa, ovat jakaantuneet toistaalta valtaviin volyymituottajiin, toisaalta kouralliseen laatutiloja, jotka pyristelevät epätoivoisesti erottuakseen massasta.

Tällaisia laatutuottajia Copas y Tapas on suodattanut listalleen vaikuttavan määrän. Se erottaa ravintolan omaan luokkaansa ainakin Suomessa, ja todennäköisesti pohjoismaissakin. Ruokalista koostuu 3–4 ruokalajin skandinaavisista maistelumenuista, jotka tarjoavat edellytykset korkean tason kulinaariselle vuoropuhelulle kiinnostavien espanjalaisviinien kanssa.

Copas y Tapas, Fabianinkatu 16, Helsinki