Lasillisella Oslossa: Territoriet

Oslo on tyylikäs ja tunnelmallinen kaupunki, jonka trendikkäintä kärkeä edustaa tällä hetkellä Grünerløkkan kaupunginosa.

Niitähän ne ovat, hipstereitä. Isopartaiset, metsätyöläisiksi naamioituneet miehet sujahtelevat ohitse minimalistisilla polkupyörillään, kun astelen pitkin Markveiet-katua Grünerløkkan kaupunginosassa.

Ympäristö vaikuttaa heti tutulta, se voisi olla kooste Helsingin arkkitehtuuria Punavuoresta, Ullanlinnasta ja Kruununhaasta. Katukuva on kuitenkin selkeästi vilkkaampi ja kivijalka on täynnä toinen toistaan kiinnostavamman näköistä baaria ja putiikkia. Tunnelma on rento ja jotenkin miellyttävästi kansainvälinen.

Terrritorietin valikoimassa on lähes 400 viiniä, arvovaltaisista superklassikoista aina kapinallisimpiin luonnonviineihin. Suurin osa on tarjolla laseittain.

Markveienin eteläpäässä sijaitseva viinibaari Territoriet lunastaa kaikki miljöön asettamat odotukset: tämän trendikkäämmästä keitaasta ei uskaltaisi edes uneksia. Tuotevalikoima on huipputasoa, äveriääksi tiedetyssä kaupungissa nimekkäät bordeaux’t ja burgundit ovat tietenkin kuin kotonaan.

Mutta on hyllyillä helpomminkin lähestyttäviä tuotteita, päivän suosituksina pöydälle nousee herkullinen Morgon ja aivan mahtava, luonnontyyliin tehty pinot noir Alsacesta. Mainioita löytöjä. Tunnelma on miellyttävän epämuodollinen ja tasaisesti korkealla, ja henkilökunta hoitaa asiansa coolisti ja tehokkaasti, viinitriviaa tyrkyttämättä.

On paljon muitakin hyviä syitä piipahtaa Oslossa jos viime käynnistä on aikaa, mutta tämä on ehdottomasti listan kärjessä.

Territoriet, Markveien 58, Oslo

Kuvat © Riitta Sourander
Special thanks: Annicken Dedekam & Jeppe von Düring