L’Amour Fragile: Nea Berglundin uudet kujeet

Amforassa kypsytetty sauvignon blanc on Château Carsinin nuoren viinintekijän viimeisin taidonnäyte.


Nea Berglund, joka vastaa perhetila Château Carsinin viinien tekemisestä, on viime vuosina rakentanut myös omaa brandiaan Charivaria. Charivari-valikoiman aloitti herkullinen luomumerlot L’Aventure Nocturne (öinen seikkailu), ja se sai pian seurakseen ylellisen chardonnayn nimeltään Le Fruit Défendu (kielletty hedelmä). Nyt sarja on saanut jatkoa intensiivisen luonteikkaasta sauvignon blancista, joka vie kielen mennessään – viinin nimi on L’Amour Fragile (hauras lempi). Sen maku on runsaan vivahteikas ja voimakkaan hedelmäinen, täynnä inspiroivaa kuulautta.

– Tavoitteena oli puhtaus ja autenttisuus, kuten kaikissa viineissämme, Nea Berglund vahvistaa. L’Amour Fragile on valmistettu nk. luonnontyyliin: minimisulfiiteilla, kirkastamatta ja suodattamatta. Ennen pullotusta viini on kypsynyt amforassa puoli vuotta, ensimmäiset kolme viikkoa kuorten kanssa, mikä antaa viinille kiinnostavaa ryhtiä ja ulottuvuutta. Amfora on tynnyriä huokoisempi, ja sen tuottama mikro-oksidaatio lisää makuun miellyttävän pähkinäisen vivahteen.

95% viinistä tehdään tarhassa.
– Nea Berglund, Château Carsin

Jonkun toisen viinin kohdalla eksoottiset kellariratkaisut voisivat helposti varastaa huomion, mutta Nea Berglundille autenttisuus tarkoittaa viiniä, joka mahdollisimman hyvin heijastaa hedelmää. Siksi työn tärkein fokus on pystyä tuottamaan mahdollisimman korkealaatuista raaka-ainetta. Eli tärkeintä on viljely. – Kun tarhatyö on tehty huolella, ei juuri muuta tarvitse tehdäkään, Nea sanoo.

Nea muistuttaa olevansa maalaistyttö Porkkalanniemeltä. – Nautin luonnosta, sen syklien seuraamisesta, hän sanoo. Charivari-viinit tuntuvat olevan sydämellinen ja suora ilmaisu tekijänsä ajatusmaailmasta, ja niissä näkyy selvää kajastusta Nean ja Samulin emännöimän tilan rennosta ja luonnollisen rehellisestä tunnelmasta.

– Viinin ei pitäisi olla vaikeaa, Nea linjaa.

Charivarin tyylikkään maistelulaatikon voi tilata Carsinin verkkokaupasta. Laatikossa on L’amour Fragilen lisäksi herkullinen merlot l’Aventure Nocturne sekä ylellinen chardonnay Le Fruit Défendu, kaksi pulloa kutakin. Kannattaa myös muistaa Nean mainio rosé La Rose Sauvage, ’villiruusu’.