Toscanan varjossa: yllätysten Umbria

Sportolettin perhetila on vaikuttava osoitus Toscanan naapurimaakunnan kyvystä tarjota upeaa viiniä tyrmäävään hintaan.

Toscanan itäpuolella levittyvässä kuvankauniissa Umbrian maakunnassa kohahti, kun Sportolettin perheen ykköspunaviini Villa Fidelio vuodelta 2011 sai arvostetulta viinikriitikolta Robert Parkerilta 92 pistettä. Parkerin systeemissä tuo pistemäärä on varattu omaan luokkaansa nouseville viineille, joissa on poikkeuksellista vivahteikkuutta ja luonnetta. Sportolettien ylpeys maksoi silloin kaupassa 16 euroa. Se on melkoisen edullinen hintalaatusuhde, kun tietää että naapurimaakunnassa Toscanassa vastaavalla pistesaldolla saisi pullosta helposti kaksinkertaisen summan, puhumattakaan vaikka Bordeaux’sta, missä 92 pisteen suoritus saa helposti kylkeensä jo useiden satojen eurojen hintalapun.

– Tunnettuus, huokaa Fabio Sportoletti. – Umbria ei vain sano kenellekään mitään.

Kaksi sukupolvea Sportoletteja: alhaalla keskellä Ernesto, hänestä myötäpäivään Marco, Matteo, Fabio ja Remo Sportoletti.

Ei vielä. Kuten alueella on tapana, teki Sportolettinkin perhe viiniä alun perin vain omaan käyttöön, ja kaupallinen tuotanto alkoi verrattain hiljattain. Ensimmäiset tuhat pulloa pääsivät myyntiin 1979, kun veljekset Ernesto ja Remo veivät isänsä Vittorion opit markkinoiden arvioitaviksi. Nyt mukana on jo kolmaskin sukupolvi, ja tuotanto on vakiintunut 200 000 pullon tietämille.

Toiminta on siis varsin pienimuotoista, mutta laatu alkaa kerätä vakuuttavaa uskottavuutta: tätä kirjoitettaessa vuoden 2015 Villa Fidelio on juuri saanut samat 92 Parker-pistettä. Ja viinin saa edelleen kaupasta samaan 16 euron hintaan.

Villa Fideliota voisi luonnehtia super-umbrialaiseksi, sillä super-toscanalaisten tapaan se on valmistettu paikallisten alkuperänimikkeiden säännöistä poikkeavista rypälelajikkeista – tässä tapauksessa pääosin merlot’sta sekä cabernet sauvignonista ja cabernet francista. Kyseiset klassiset Bordeaux-rypäleet viihtyvät alueella hyvin ja tuovat viineihin ikääntymispotentiaalia, johon perinteisen sangiovesen ei katsota yltävän. Punainen Villa Fidelio viettää vuoden tammessa ja kaksi pullossa. Lopputulos on upean tasapainoinen, kutkuttavan vivahteikas ja itsestäänselvän gastronominen viini.

Etualan pulloista oikeanpuoleinen, vuoden 2015 Villa FIdelio sai Parkerilta vastikään saman 92 pisteen noteerauksen kuin viinin neljä vuotta aikaisempi versio. Vasemmalla mainion kirkas ja vivahteikas sangiovese Assisi Rosso, joka kuuden euron vähittäismyyntihinnallaan edustaa sekin lyömätöntä hintalaatusuhdetta.

Kuvat © Riitta Sourander