Champagnen oraakkeli: Essi Avellan 

Suomalainen Essi Avellan on niin arvostettu asiantuntija, että hän saa jopa puuttua huippusamppanjoiden resepteihin.

Miten tässä nyt näin kävi? Essi Avellan opiskeli kaikessa rauhassa kauppatiedettä Turussa, kun hän jostain sai päähänsä tehdä seminaarityön viinin markkinoinnista. Sitten hän luisui valitsemaan gradunsa aiheeksi viinin tarkastelun merkkitavarana. Seuraavaksi hän jo työskenteli viinien tuotepäällikkönä Silja Linella ja opiskeli työnsä ohessa viinitietoutta. Eipä aikaakaan kun hän jo suoritti maailman arvostetuimman viinitutkinnon Master of Winen, jonka on läpäissyt vain kolmisensataa muuta ihmislajin edustajaa. Nyt Essi Avellan on yksi maailman arvostetuimmista samppanjan asiantuntijoista.

– Samppanjalla on tosiaan voima tempaista mukaansa, Avellankin myöntää.

Vanhan ylioppilastalon juhlasali Helsingissä tuntia ennen kuin ovet avautuvat Grand Champagne -tapahtuman monituhatpäiselle, samppanjanjanoiselle yleisölle.

Tajutakseen hänen sanojensa todellisen kaikupohjan, pitää kävellä ravintola Kosmoksesta, jossa lounastamme, kadun yli Helsingin Vanhalle ylioppilastalolle, missä on käynnissä Avellanin masinoima Grand Champagne -tapahtuma. Se on yksi maailman suurimmista vain samppanjalle omistetuista yleisötapahtumista, tiettävästi suurin Ranskan ulkopuolella. Miten samppanja on näin näyttävästi vallannut Suomen?

– Siihen on monia erilaisia syitä, Avellan tuumii. – Juomakulttuuri on vapautunut erityisesti naisten osalta, viinikulttuuri on kasvanut eroon harvojen hifistelystä. Samppanja on myös lunastanut paikkansa ruokapöydässä eikä vain maljajuomana. Kuohuviinien suosio tukee myös laajempaa trendiä kohti kevyempiä viinejä.

Samppanja kannattaa juoda viinilasista.

– Essi Avellan

Samppanjaan liitetään muita viinejä herkemmin ylellisyyden ja nautinnon symboliikkaa, ja sillä näyttää olevan aivan oma lumonsa, jota muut sinänsä maukkaat kuohuviinit turhaan tavoittelevat. – Maineen takeena on kyllä erittäin korkea laatu, puolustaa Avellan. – Ja mitä laadukkaampi viini, sitä voimakkaammin vaikuttaa sen mysteeri: loputon yllätyksellisyys, uusiin muotoihin avautuva elinvoima ja kyky ilmaista omaa alkuperäänsä.

Avellan tuntee Champagnen alueen niin hyvin, että hänen neuvojaan kuullaan varsin arvovaltaisissa kysymyksissä. Eräässäkin samppanjamaistatuksessa Clovis Taittinger tunnusti minulle Essin vaikuttaneen maistettavan samppanjan reseptiin. – Itse asiassa olen ollut vaikuttamassa useisiin heidän resepteihinsä, paljastaa Avellan. – Moni samppanjatuottaja on kiinnostunut mielipiteestäni sillä minulla on alueesta tasapainoisempi kokonaiskuva kuin heillä itsellään.

Hän on mm. suostutellut taloja luopumaan kirkkaista lasipulloista jottei juomaan tulisi ‘valon makua’. – Huonoissa olosuhteissa viiniin voi jo tunnissa tulla hieman pahvinen, kaalimainen aromi, joka pahimmillaan äityy viemärimäiseksi, kertoo Avellan.

Kannattaa siis juoda samppanjansa tummista pulloista.