Lasillisella Riiassa: viinibaari Vieta

Latvialainen viinikulttuuri on tuoretta mutta terävää.

– Viiniä kyllä on, mutta ei kulttuuria, provosoi paikallinen viinin ystävä Laura Zē kun kysyn Latvian viinikulttuurista. Istumme hänen aurinkoisessa puutarhassaan särpimässä tasokasta turkkilaista valkoviiniä kauden ensimmäisten kanttarellien seuraksi.

Laura Zēn kaverin Zintan kotitekoinen pihlajanmarjaviini yllättää tasollaan. Hedelmäviinien tekeminen on Latviassa yleinen harrastus ja edustaa viinikulttuurin elinvoimaa ruohonjuuritasolla.

Jälkiruoaksi Laura kaivaa kellaristaan pullollisen ystävänsä tuottamaa pihlajanmarjaviiniä, joka osoittautuu varsinaiseksi herkuksi. Omenaviinin pohjalle tehdyn lähes täysin kuivan juoman muhevan maanläheiset aromit tuovat mieleen parhaat maistamani oranssit luonnonviinit.

Laura on silti sikäli oikeassa, että latvialaiset ovat perinteisesti taipuvaisia suosimaan olutta ja teräviä. Riika tunnetaan ’Riian balsamista’, joka on jägermeisterin tapainen äitelä, väkevä yrttikatkero.

Viinikulttuurin nuoruuden tunnistaa valikoiman varovaisuudesta sekä kaupoissa että baareissa; esillä ovat isojen viinimaiden isot ja turvalliset tuottajat keskihintaisilla keskivertotuotteillaan, Alkosta tuttua politiikkaa pienemmässä mittakaavassa.

Viiniä kyllä on, mutta ei kulttuuria.

– Laura Zē

Easy Wine -baarin itsepalveluautomaatti toimii tiskiltä saatavalla kortilla. Viineistä voi napostella 5 senttilitran näytteitä, ja jos joku pullo sattuu miellyttämään, sen voi ostaa puodista mukaansa. Kuva Riitta Sourander.

Mutta on Latvian viinimaailmassa edistyksellisiäkin piirteitä. Esimerkiksi keskustan Easy Wine -baarissa on vaikkapa Lontoon Vagabondista tuttu tarjoiluautomaatti, josta kaikkia viinejä saa laseittain joko 5, 10 tai 15 senttilitran annoksissa. Paikka on mitä otollisin viinin opiskeluun vaikka valikoima onkin vähän konservatiivinen.

Lauran lempibaari Vieta olisi kiinnostava jo missä päin maailmaa tahansa. Paikka on erikoistunut unkarilaisiin viineihin, mutta valikoima on erittäin kiinnostava.

Vietan sommelier Santa tarjoilee unkarilaista oranssia luonnonviiniä. Baari on pieni mutta valikoima on tuore ja yllätyksellinen.

Sommelier Santa aloittaa ehdottamalla oranssia luonnonviiniä ja jatkaa kuivalla 100% furmintilla, molemmat aiheuttavat pienoisen vau-efektin. Paikka on lisäksi tyylikäs ja tunnelmallinen, joten Latvian viinikulttuurilla on lupaavat tulevaisuudennäkymät.

Piipahtamisen arvoinen paikka on myös sisustuksellaan säväyttävä skumppabaari ja -kauppa Modernists, sekin aivan vanhankaupungin tuntumassa.

Vieta Wine Bar
Krišjāņa Valdemāra iela 61
vietabar.lv

Modernists
31 K. Barona iela
modernists.lv

Easy Wine
Audēju iela 4
easywine.lv