Shakespeare suosittaa: Kanarian viiniä!

Kanarian viinit mainitaan mairittelevasti jo Shakespearen näytelmissä. Suertes del Marqués -viinitalon Jonatan García Lima on nostamassa aluetta takaisin sen alkuperäiseen loistoon.

Maistelemme Suertes del Marqés -nimisen tuottajan viinejä salissa, jonka avarat ikkunat antavat Orotavan laaksoon Teneriffan pohjoisrinteellä. Erään viinin tuoksu on vähän sulkeutunut, mikä näyttää vähän mietityttävän Jonatania. Hän nappaa puhelimen taskustaan ja avaa keskittyneesti apin. – Biodynaamisen kalenterin mukaan tänään on juuripäivä, hän virnistää voitonriemuisesti, – ei tuoksu silloin tietenkään toimi.

Teneriffan pohjoispuoli on verrattain viileä, ja Orotavassa viinitarhat ovat korkealla. Olosuhteet ovat otolliset tyylikkäiden ruokaviinien tekemiseen. Tarkemmat tuote-esittelyt osoitteessa suertesdelmarques.com

Biodynaamiset menetelmät ovat vain yksi esimerkki siitä huolellisesta ja tarkasta käsityöstä, jolla Lima viinejään kasvattaa ja valmistaa. Orotavan laaksossa Teneriffan pohjoisrinteillä on viljelty viiniä tiettävästi vuodesta 1497, ja vaikka Suertes del Marqués on verrattain tuore viinitalo, perinteet tiedostetaan ja niitä kunnioitetaan. Iso osa köynnöksistä on esimerkiksi trellisoitu näyttävään cordon trenzado -muotoon: juurakosta lähtee kahteen suuntaan useiden metrien pituiseksi palmikoitu maata viistävä vitsakimppu. Valtaosa köynnöksistä seisoo lisäksi omilla juurillaan ja joukossa on lähes parisataavuotisia palstoja. – Pienet sadot pitävät viineissä hyvät hapot, muistuttaa Jonatan. – Rinteen yläpää tuo viineihin mineraalisuutta ja alaosa hedelmää.

Perinteinen Cordon trenzado -trellisointi on melkoinen näky: juurakosta lähtee oikealle ja vasemmalle metrien mittainen oksapalmikko.

Pirteät hapot tekevätkin näistä puhtaista ja raikkaan aromaattisista viineistä erittäin ruokaystävällisiä. Jonatan käyttää osan viineistään kokonaisina terttuina, mikä antaa niille ripauksen herkullista vegetaalisuutta, joka näinä aikoina on varsin haluttu ellei peräti trendikäskin piirre. Sitä vain eivät kaikki onnistu toteuttamaan yhtä hyvin kuin Jonatan.

Suertes del Marquésin viinit ovat tarkkaa käsityötä, ja vastaavasti hinnakkaampia kuin espanjalaismarketien volyymiviinit. Se ei estä niitä tarjoamasta rahalle roimasti vastinetta: muutama vuosi takaperin parintoista euron hintainen 7 Fuentes tarjosi arvovaltaisen Wine Advocate -lehden mielestä parasta hintalaatusuhdetta koko Espanjassa!

Jonatan kuvailee filosofiaansa terveen järjen sanelemaksi. Huolellinen orgaaninen kasvatus, palstakohtainen vinifiointi ja tarkka, lisäaineita karttava kellarityöskentely ovat menetelmiä, jotka yhdistetään monen vanhan mantereen huippunimen arsenaaliin, Teneriffa on vain hieman outo paikka törmätä näin kunninahimoisiin ja inspiroiviin viineihin.

Silti Kanarian saaret ovat viime vuosina herättäneet korkean tason huomiota laajemmaltikin: mm. maailman arvostetuin viinikirjoittaja Jancis Robinson on puhunut saarista Euroopan parhaiten säilyneenä viinisalaisuutena. Robinson on piipahtanut myös Liman tilalla ja kaikesta päätellen tykännyt hänen viineistään, esimerkiksi 2011 vuosikerta on saanut mahtavat pisteet. – Jancis tykkäsi erityisesti Vidonia-valkoviinistä, Jonatan muistelee.

Vidonia oli synonyymi Kanarian malvasiasta tehdylle valkoviinille 1600-luvulla, jolloin se oli maineensa huipulla. Suertes del Marquesin tämän päivän Vidonia on elegantti ja raikas viini, jonka puhtaat aromit antavat reilusti vastinetta parin kympin hintalapulle. Suertes del Marquesin viinien suurin haaste onkin saatavuus, sillä espanjalaismarketit eivät juuri päästä hyllyilleen premium-viinejä.

Shakespearen Kahdestoista yö -näytelmässä Sir Toby Belch suosittaa masentunutta vierastaan Sir Andrewta ottamaan piristyksekseen ‘kupillisen kanariaa.’ Neuvo voi pian olla yhtä hyvä kuin näytelmän ensiesityksen aikaan 1600-luvun alussa.