Helsingin viimeisimmät viinibaarit

Viimeisen vuoden aikana pääkaupungin viinibaarivalikoimaa on kartuttanut kolme kovan tason tulokasta: kanavarannan Petit chaperon rouge, Bas&basin viinibaari Punavuoressa ja tuoreimpana Fleminginkadun Wino.

Sijainti, sijainti, sijainti

Le petit chaperon rouge (‘pieni punahilkka’) sijaitsee yhdellä Helsingin kauneimmista paikoista Katajanokan kanavarannan makasiineissa. Baarin taustalla – ja edustallakin – on näkemyksellinen mikkeliläisyrittäjä Marleena Niveri. Baarin rennon tunnelman inspiraationa on toiminut Niverin lempialue, Pariisin vanhakaupunki Marais.

Marleena Niveri kuvaa baariaan hullun unelmansa toteutumaksi. Viime vuoden keväällä avattu tunnelmallinen tila on jo ehtinyt voittaa katajanokkalaisten sydämet. Kuva Riitta Sourander.

Viinilistalla on kiinnostavaa vaihtelua, osa myös baarin omaa maahantuontia.  Niveri haluaa pitää valikoimansa helposti lähestyttävänä. – Ei liikaa hifistelyä, hän rajaa.

Punavuoritunnelmaa kansainvälisellä nuotilla

Niki Thieulonilla ja kumppaneilla on taito luoda viihtyisää ja elämyksellistä ravintolakulttuuria: Bas&basin baari tuntuu heti tutulta, vaikka onkin pullollaan iloisia yllätyksiä.

Viime syksynä auennut Bas&basin viinibaari on nurkan takana itse ravintolasta Tehtaankadun ja Telakkakadun kulmassa ja toimii luontevana jatkona sen konseptille: tunnelma on ainutlaatuisen rento, ja tuntuu aina pysyvän yhtä korkealla.

Herkullinen esimerkki bas&basin listalta: Loiren varrella kasvatetusta côt-rypäleestä (malbec) puristettu natural-punkku.

Niki Thieulonin nenään voi luottaa: viinilistan pääosassa erityisesti laseittain ovat natural- eli luonnonviinit, mutta perinteisempiäkin tuotteita on tarjolla. Juomien kyytipojaksi on tarjolla naposteltavia herkkuja.

Kallio nostaa kierroksia

Kaupungin tuorein tulokas lävähtää keskelle urbaanin Helsingin perinteisesti dynaamisinta hornankattilaa: maaliskuun lopulla avannut Wino istuu romanttisesti Fleminginkadun mäessä Kalliossa. Baarin perustaja Henri Bäckman tunnetaan viinitukkurina, ja hänen niinikään natural-viineihin keskittynyt valikoimansa on sen mukainen: kiinnostava, tasokas ja läpeensä nautinnollinen.

Henri Bäckmanin Wino jatkaa luonnonviinien voittoisaa kulkua urbaanien edelläkävijöiden joukkoon.
Winon keittiömestarin Oona Bondestamin taidonnäyte: suussasulava nieriä rapuliemessä.

Myös Winon keittiö on ilahduttavan kunnianhimoinen, ruokalista pursuaa tuoreita ideoita. Paikkaa tekeekin mieli kutsua ennemmin ravintolaksi kuin baariksi. Ysärikliseillä hauskasti leikkivät annokset ovat selvästi enemmän kuin sivuroolissa, ja riittävät helposti syyksi vierailla vaikka viini ei maistuisikaan, jos nyt sellaista ikinä sattuu.