Viimeisen vuoden aikana pääkaupungin viinibaarivalikoimaa on kartuttanut kolme kovan tason tulokasta: kanavarannan Petit chaperon rouge, Bas&basin viinibaari Punavuoressa ja tuoreimpana Fleminginkadun Wino.
Sijainti, sijainti, sijainti
Le petit chaperon rouge (‘pieni punahilkka’) sijaitsee yhdellä Helsingin kauneimmista paikoista Katajanokan kanavarannan makasiineissa. Baarin taustalla – ja edustallakin – on näkemyksellinen mikkeliläisyrittäjä Marleena Niveri. Baarin rennon tunnelman inspiraationa on toiminut Niverin lempialue, Pariisin vanhakaupunki Marais.
Viinilistalla on kiinnostavaa vaihtelua, osa myös baarin omaa maahantuontia. Niveri haluaa pitää valikoimansa helposti lähestyttävänä. – Ei liikaa hifistelyä, hän rajaa.
Punavuoritunnelmaa kansainvälisellä nuotilla
Viime syksynä auennut Bas&basin viinibaari on nurkan takana itse ravintolasta Tehtaankadun ja Telakkakadun kulmassa ja toimii luontevana jatkona sen konseptille: tunnelma on ainutlaatuisen rento, ja tuntuu aina pysyvän yhtä korkealla.
Niki Thieulonin nenään voi luottaa: viinilistan pääosassa erityisesti laseittain ovat natural- eli luonnonviinit, mutta perinteisempiäkin tuotteita on tarjolla. Juomien kyytipojaksi on tarjolla naposteltavia herkkuja.
Kallio nostaa kierroksia
Kaupungin tuorein tulokas lävähtää keskelle urbaanin Helsingin perinteisesti dynaamisinta hornankattilaa: maaliskuun lopulla avannut Wino istuu romanttisesti Fleminginkadun mäessä Kalliossa. Baarin perustaja Henri Bäckman tunnetaan viinitukkurina, ja hänen niinikään natural-viineihin keskittynyt valikoimansa on sen mukainen: kiinnostava, tasokas ja läpeensä nautinnollinen.
Myös Winon keittiö on ilahduttavan kunnianhimoinen, ruokalista pursuaa tuoreita ideoita. Paikkaa tekeekin mieli kutsua ennemmin ravintolaksi kuin baariksi. Ysärikliseillä hauskasti leikkivät annokset ovat selvästi enemmän kuin sivuroolissa, ja riittävät helposti syyksi vierailla vaikka viini ei maistuisikaan, jos nyt sellaista ikinä sattuu.