Viiniin rakastunut: Atte Sukki

Vastavalmistunut viinintekijä rakastui nuorena tyttöön, joka tutustutti hänet viiniin. Myöhemmin tyttö lähti, mutta rakkaus viiniin jäi.

– Viiniin tutustuminen lähti liikkeelle yksinkertaisesti sillä, etten koskaan ostanut samaa pulloa kahdesti, sanoo Atte Sukki.

Viattoman kuuloinen alku on johtanut miehen kierteeseen, joka muutama vuosi takaperin huipentui täydelliseen uranvaihtoon. Sukki jätti menestyvän uran rahoitusalalla ja alkoi opiskella viinintekoa. Nyt hän on vastikään valmistunut alan maisteriksi Montpellierin ja Alban arvostetuista viinikouluista.

Hiljattain viininteon maisteriksi valmistuneella Atte Sukilla on jo reilusti kokemusta Pohjois-Italiasta. – Vuoden 2011 barolot ovat yllättäen hyvässä juomakunnossa, hän vinkkaa. – Yleensä niitä saa odotella helposti parikymmentä vuotta.

Käytännön opintonsa Sukki aloitti sadonkorjuussa Sukuloiden tilalla Pohjois-Italian Barolossa jo ennen valmistumistaan, ja kiitteleekin tilan viinintekijä Riikka Sukulaa inspiroivasta opastuksesta. Valmistuttuaan hän on ehtinyt työskennellä Ceretto-nimisen tuottajan viinikellarissa tekemässä niinikään baroloja ja barbarescoja.

Sukin filosofiaa vetää enemmänkin terroir kuin teknologia, ja tulee olemaan kiinnostavaa nähdä millaisia viinejä syntyy, kun Sukki pääsee johtamaan koko orkesteria alusta loppuun.

Viini on aluksi rypälemehua ja lopuksi etikkaa. Taito on siinä, että jossakin niiden välissä onnistuu mahdollisimman hallitusti kohottamaan sen täyteen kukoistukseensa.
–Atte Sukki

Se ei vielä ole asian laita. Atte Sukin ja viinin rakkaustarinassa on meneillään hedelmällinen vaihe, jota hän kutsuu altistumisperiodiksi. Tavatessamme hän valmistautuu siirtymään Uuteen-Seelantiin osallistuakseen kevään mittaan eteläisen pallonpuoliskon sadonkorjuuseen. Yritän inttää että mitä seuraavaksi, mutta Sukki väistää kysymyksen uskottavan tuntuisesti.

– Olisihan se hienoa joskus tehdä omaa baroloakin, hän enemmänkin ajattelee ääneen.

Miestä kannattaa pitää silmällä.