Espanja yllättää: Ronda

Turistien tarpoman Espanjan etelärannikon tuntumasta löytyy yllättäen maan parhaaksi valittu pinot noir.

Ernest Hemingway ja Orson Welles tuskin olivat väärässä: Rondan vuoristokylä Marbellan pohjoispuolella on totisesti näkemisen arvoinen. Pittoreskin keskustan halkaisee hiuksianostattavan jyrkkäreunainen rotko, joka syystäkin on muodostunut yhdeksi Espanjan etelärannikon must-nähtävyyksistä.

Julkkisvieraat Hemigway ja Welles tuskin hekään sylkivät lasiin, mutta alueesta on hiljattain tullut ajankohtaisempi myös viinistä kiinnostuneelle turistille.

Historiallinen Ronda on näkemisen arvoinen vaikkei viinistä perustaisikaan. Keskustan halkaisee päätähuimaavan syvä joenuoma. Railon yli voi kävellä pitkin ’uutta siltaa’.

– Jo roomalaiset tekivät täällä viiniä, sanoo Bibi García, Los Aguilares -nimisen tuottajan viinintekijä. – Ehkä jopa foinikialaiset.

Bibin tekemä pinot noir valittiin muutama vuosi takaperin Espanjan parhaaksi lajikkeen maailmanmestaruuskisoissa Sveitsissä. Tulos on monestakin syystä yllätys: harva ylipäänsäkään yhdistää Espanjan pinot noiriin, ja vielä harvempi odottaa törmäävänsä hienostuneeseen yksilöön näin etelässä. Eikä tienoo ole muutoinkaan kuuluisa viineistään, saati kunnianhimoista, käsityövetoisista terroir-viineistä.

Mutta sellaisia Bibi juuri tekee.

Tuorein vuosikerta mestaripinot’ta osoittautuu varsin tasokkaaksi. Runsaan kolmenkympin hintaisena viini on espanjalaisittain kallis, mutta laatu on yhtä korkealla. Korkealla on myös kasvupaikka: tilan kolme pinot-hehtaaria ovat lähes kilometrin korkeudessa. Silti Andalucían avokätinen aurinko antaa viinille uudesta maailmasta muistuttavaa yltäkylläisyyttä.

Los Aguilaresin perinteinen maatila on vain noin kymmenen minuutin ajomatkan päässä Rondan keskustasta. Alueella on nyt kolmisenkymmentä tuottajaa, joista Los Aguilares on isoimpia. Viinikellarin ovenpieltä koristaa sitaatti Rainer Maria Rilkeltä, joka yli sata vuotta sitten löysi Rondan viineistä inspiraatiota hyytyneelle runoilijan uralleen.

Erityisen hyvin tienoolla tuntuu viihtyvän petit verdot -rypäle, joka on ainoa lajike tilan Tadeo-viinissä ja pääosassa herkullisessa Pago El Espinossa. Valikoiman täydentävät tuoreet tempranillo-vetoiset Tinto ja raikas Rosado.

Laadun pitää olla heti kohdallaan.

– Bibi García

Tilan terroir on tutkittu vaivaa ja rahaa säästelemättä: koko Euroopan tunnustetuin asiantuntijapari Claude ja Lydia Bourguignon on ollut auttamassa määrittelemään optimaaliset kasvupaikat. Huolellisuus näkyy mineraalisina ja kompleksisina viineinä. Aromien raikkautta pyritään säilyttämään jäähdyttämällä rypäleet heti poiminnan jälkeen, mikä vähentää myös sulfiitin käytön tarvetta.

– Tilan omistaja on ehtinyt sen verran korkeaan ikään, ettei hänellä ole aikaa odotella viinien kypsymistä vuosikausia, Bibi paljastaa, – laadun pitää olla heti kohdallaan.

 

Los Aguilares -tilan herkullinen Pago El Espino on hyvä esimerkki tilan terroir-vetoisesta ajattelusta: yllättävästä rypäleen ja kasvupaikan yhdistelmästä tuleekin raikas ja gastronominen viini, joka jää mieleen.

Mistä ostaa?

Rondan viinejä lienee turha odotella Alkon valikoimaan. Apu on kuitenkin lähellä niille onnekkaille, jotka viettävät lomia tai eläkepäiviä Costa del Solilla suomalaisten suosimien Los Pacosin tai Fuengirolan tuntumassa. Nimittäin Mijaksen tien varressa  sijaitsee Birdie-niminen viinikauppa, jonka valikoimassa on useita Rondan tuottajia, Los Aguilaresin lisäksi mm. mainio Morosanto. Tanskalais-espanjalaisen pariskunnan pitämä myymälä on muutoinkin aarreaitta paikallismarkettien valikoimaan kyllästyneelle: viinejä löytyy joka puolelta Espanjaa kaikissa hintaluokissa.
http://es.birdievinos.com