Lasillisella Tukholmassa: kolmen pysähdyksen taktiikalla

Rakkaan rajanaapurimme tunnelmallinen metropoli tarjoaa samanaikaisesti kansainvälistä ilmapiiriä ja rakastettavaa ruotsalaistyyliä.

Tukholmassa kelvollisen viinilasin perässä ei tarvitse eksyä Södermalmin hipsteribaarien humuun, tukku tasokkaita viinibaareja löytyy nimittäin kätevästi heti vanhastakaupungista. Ja visiitti on takuulla virkistävä, sillä vain ruotsalaiset osaavat tämän vaikeasti määriteltävän yhdistelmän kosmopoliittista tyyliä ja rakastettavaa skandinaavista epämuodollisuutta.

Aivan rannasta Slussenin puolelta löytyy Gaston. Baarin viinivalikoima on hyvin henkilökohtaisella hartaudella valikoitu, ja painopiste on pienissä, puhtaita menetelmiä ja viinin alkuperää kunnioittavissa tuottajissa. Lisäksi listaa ryyditetään teemavetoisilla promoilla sekä illan sommelierin valitsemilla kolmen viinin minimaistatuksilla. Baari jakaa viereisen gastropubin keittiön, joten viiniherkkuja ei tarvitse nauttia tyhjään vatsaan.

Herkullista pohjois-Rhônen chardonnayta ja cru-beaujolais’ta, lasilistalla oli kiinnostavia viinejä myös mm. Jurasta ja Loiresta. Silti shown melkein varasti naposteltavaksi tarkoitettu annos tryffelimaustettuja popcorneja.

Gaston, Mälartorget 15
gastonvin.se

The Burgundyn Julia ja Ludvig osaavat luoda hienon tunnelman ilman turhaa jäykistelyä.

Miltei kulman takana Gastonista on tunnelmallinen The Burgundy. Listalla ei ole pelkästään kalliita pinot noireja, vaan korkeatasoinen valikoima alueen tuotteita chablis’ta aina beaujolais’hen, plus valikoituja herkkupaloja muualta maailmasta. Kellari on yksi Ruotsin parhaista, ja ruokalistalla on mutkattomia ja tunnelmaan istuvia herkkuja saman yritysryppään ravintoloista kivenheiton sisällä. Mutkaton mutta laadukas konsepti on toistaiseksi Suomessa ennennäkemätön ja saa nopeasti veden kielelle.

The Burgundy, Yxsmedsgränd 12
theburgundy.se

19 glas ei ole kadunkulmaa kauempana The Burgundystä. Viinilista elää tiheään tahtiin ja on melkoisen taitavasti kuratoitu, joten osaavan henkilökunnan osviitat ovat hyödyksi. Virkistävän tyylikkäästi poikkeuksellisen iso osa viineistä on saatavilla laseittan, mikä tarjoaa mahdollisuudet inspiroivaan opintomatkailuun. 19 glas on ensisijaisesti viinibaari, mutta ruokalista ei jää juuri jälkeen. Bistron 7 ruokalajin illallinen maksaa seitsemisen kymppiä ilman viinejä. Keittiö on auki lounaasta asti, illaksi pöytä kannattaa varata ajoissa.

19 Glas, Stora Nygatan 19
19glas.se

Tukholmaan tyylillä: Viking Grace

Viking Gracen tyylikäs Seamore Champagne Lounge. Sommelier Tytti valmistautuu avaamaan pullon kuohuvaa kaikkien taiteen sääntöjen mukaan.

Turun ja Tukholman väliä purjehtiva Grace edustaa itämeren risteilylaivaston tuoreinta ja terävintä kärkeä. Viking-linja on perinteisesti panostanut korkeaan profiiliin viinin osalta, eikä Grace ole poikkeus: sampanjavetoisen viinibaarin tunnelmaan on satsattu varsin onnistuneesti. Laseittain myytäviä skumppia on runsaasti ja lista on Essi Avellanin käsialaa. Myös hinnat ovat houkuttelevia: talon sampanja Charles Heidsieck brut on lähes puolet halvempi kuin Alkossa, ja sama pätee muihinkin viineihin, esim. Torresin huippupunkku Mas La Plana (noin 37 euroa) on miltei puolet kalliimpi Alkossa.

Grace lähtee Turusta illalla, ja risteilee takaisin heti seuraavan päivän aamuna. Kolmen pysähdyksen taktiikalla hyppäät siis aamulla kyydistä ja jäät Tukholmaan, vietät siellä päivän ja hyppäät illalla esimerkiksi Mariellaan, jolloin olet Turussa seuraavan päivän aamuna.

Kaupungilta palatessa voi terminaalin tuntumassa poiketa lasilliselle ja huikopalallekin myös Fotografiska museetin ravintolaan, joka on erittäin tasokas sekä ruuan että tunnelman puolesta – ja Slussenin kohdalla on viineistäänkin kuulu näköalabaari Erik’s Gondolen.

Kaikki kuvat © Riitta Sourander