Lasillisella Turussa: Tintå

Turun ravintolaelämä on piristävän dynaamista ja kiintoisaa. Joenrannan ravintolasikermästä erottuu viinibaari Tintå.

Turun tunnistaa maakuntakaupungiksi, mutta silti ilmassa on viehettävän urbaani viritys, paikoin jopa suuremmassa määrin kuin Helsingissä. Johtuu luultavasti siitä, että kaikki maaseudulta muuttavat kasautuvat juuri pääkaupunkiin. Oli miten oli, ulkopuoliselle Turku tarjoaa inspiroivan ja eksoottisen matkailuelämyksen ja paljon nautinnollista syötävää ja juotavaa.

Turun ravintolanäyttämö on tosiaankin eläväinen ja tasokas – jopa huipputasokas, sillä Optio-lehden tuoreessa listauksessa Kaskenkadun mäen päällä piileksivä Kaskis tunnustettiin Suomen toiseksi parhaaksi ravintolaksi – paremmaksi kuin Savoy. Kulinaariselle kartalle ovat kavunneet myös esimerkiksi Mami, Ludu ja Smör.

Aurajoen ranta on kesällä verrattoman tunnelmallinen miljöö, ja Aurasillan ja kirjaston välille on kertynyt mukava liuta kahviloita ja ravintoloita, niiden joukossa viinibaariksi perustettu Tintå.

– Aloimme tosin melko nopeasti tarjota ruokaakin, kertoo ravintolapäällikkö Jaana Heilimö. – Yleisön pyynnöstä.

leenajajaana
Ravintolapäällikkö Jaana Heilimö (oikealla) ja sommelier Leena Modig pitävät huolen Tintån tasokkaasta mutta rennon viihtyisästä tunnelmasta.

Päätös oli hyvä, sillä baarin rustiikkisista gourmet-pizzoista on tullut joenrannan vetonaula.

Viineistä ei silti tingitty. 150 nimikkeen listalla on asiakasystävällisesti sekä edullisia lounasviinejä että tarkoin ympäri maailman poimittuja laatuherkkuja. Hinnat ovat kauttaaltaan järkeviä koska baari soveltaa kiinteää katetta.

– Riesling on nyt trendikäs, tuumii sommelier Leena Modig. – Ja luomu ylipäätään.

Kun ilmoittaudn halukkaaksi testaamaan päivän pizzaa, Modig pomii sen seuraksi varmoin käsin harvinaisen herkun: sauvignon blancia pohjois-Italiasta. Mahtava yhdistelmä heijastelee baarin tunnelmaa yleisemminkin: rentoa mutta tasokasta.

Ja hauskaa. Oikeastaan vähän kuin olisi ulkomailla.

pizzajawinkl
Kylmäsavulohella lastattu rouhean rustiikkinen herkkupizza vaatii seurakseen luonteikkaan viinin. Leena Modigin suositus osuu nappiin: Winkl sauvignon blanc Alto Adigesta.

Lisää tietoa: Tintå