Voitokkaan sangrían taitaja: Luciano García Carrión

Maailman johtava sangrían tuottaja paljastaa menestyvän kesäjuoman reseptin.

Luciano García Carriónin isoisoisän käynnistämä yhtiö tuottaa ylivoimaisesti eniten sangríaa Euroopassa ja koko maailmassa.

– Ja parasta, täsmentää Luciano.

Hän voi olla varma asiastaan, sillä tuotteen suosiota kilpailijoitaan vastaan seurataan tarkoin määrävälein järjestettävillä sokkomaistatuksilla. Don Simón -sangrían ylivoimainen menestyksen ymmärtäminen ei vaadi kovin monimutkaista matikan tajua: García Carrión on sekä Euroopan isoin viinintuottaja että Espanjan suurin mehuntuottaja. Pelkästään appelsiinipuita on yli miljoona.

– Meillä on ylivoimaiset raaka-aineet, myöntää Luciano iloisesti.

Mutta reseptiin kuuluvat myös kaikki muut ainekset, jotka tekevät yrityksestä ison ja menestyvän: osaavaa johtamista, logistiikkaa, brandäystä, huolella koulutettu myyntiorganisaatio jne. Kuten moni moderni ja menestyvä firma, Luciano vannoo asiakkaan nimeen.

Kuluttaja on meidän pääjohtajamme.

– Luciano García Carrión

Espanjassa onkin vain yksi Don Simón -brandiä arvostetumpi juomabrändi, Coca-cola. Emoyhtiö García Carrión on siis aika kovaksikeitetyssä bisnesseurassa, ja paperilla yhtiö olisi helppo sivuuttaa kasvottomana volyymibrändinä.

Mutta on tässä muutakin haudattuna.

Massiivinen yhtiö tuottaa myös laatuviinejä. Pata Negra -sarjan rioja reserva on mm. napannut 95 pisteen arvion Decanter-lehden testissä, ja viini maksaa Alkossa vain vähän yli kympin. Hesari noteerasi firman Jaume Serra -cavan paitsi testinsä parhaaksi, myös edullisimmaksi.

García Carrión siis osaa tuottaa nautinnollista ja teknisesti moitteetonta viiniä juuri sellaiseen hintaluokkaan, missä valtaosa maailman ostajista tuntee olonsa mukavaksi. Samalla tavoin kuin on huomattu vaikkapa monien katalonialaiscavojen kohdalla, iso mittakaava koituu kuluttajan hyödyksi lyömättömänä laadun ja hinnan suhteena.

Mutta isoa mittakaavaa on vaikea muistaa kun yhtiöllä on Lucianon kaltaiset kasvot. Aurinkoisesti hymyilevän ja tarmokkaan miehen olemuksessa on hyväntuulisuutta, joka tarttuu: jos Luciano olisi Madridin sijasta Mikkelistä, häntä voisi hyvällä syyllä kutsua lupsakaksi.

Mutta palataan sangríaan.

sangria – Täydellisessa sangríassa on seitsemän osaa hyvää pöytäviiniä ja kolme osaa sitrusmehua, määrittelee Luciano. – Käytämme pääasiassa appelsiinimehua, mutta myös sitruuna-, greippi-, ja omenamehua.

Mehujen suhteita Luciano ei tarkemmin määrittele, jotta kukin saisi löytää omaan makuunsa tarkoin sopivan yhdistelmän. – Oma maku ja senhetkinen tunnelma ratkaisee, hän muistuttaa. – Mutta mausteeksi kanelia.

Don Simón -sangríaa ei ainakaan vielä saa Suomesta. Kuvan herkullinen, hermoja miellyttävästi viilentävä sangría on viinibaari Latvan baarimestari Teijan käsialaa; viini on neutraalia zweigeltia, mehu on pääsääntöisesti omenaa, mausteena kuivattua appelsiinia ja kanelitanko.