Kolme entistä Savoylaista perusti ravintolan, jota on ehditty luonnehtia uusklassiseksi. Yksi heistä on huippusommelier Antti Uusitalo.
Vain kuusi viikkoa avajaisten jälkeen tunnelma Vinkkelin valoisassa salissa on varovaisen positiivinen.
– Meillä tuntuu jo olevan muutamia vakioasiakkaitakin, arvelee Uusitalo.
Helsingin Korkeavuorenkadun ja Pikku-roban kulmasta upean tilan löytänyt ravintola istuu totisesti paikoilleen kuin se olisi ollut siinä iät ja ajat. Risto Wikbergin sisustus on klassisen vähäeleinen ja elegantti olematta koreileva. Sen huomaa, että myös salihenkilökunta on Savoysta: heidän hiljainen osaamisensa luo arvokkaan mutta helposti lähestyttävän tunnelman. Ravintola on jo syntyessään valmis klassikko.
– Meillä ruokaa tehdään vieraille, ja omistajat ovat itse läsnä, määrittelee Uusitalo. Hän vierastaa ketjuravintoloiden tehoajattelua. Vinkkelissä iltakattauksia on vain yksi, jotta ihmiset saavat kaikessa rauhassa nautiskella menun läpi.

Uusitalon liikekumppanit, keittiömestarit Olli Marttila ja Matti Vesikkala luottavat ranskalais-suomalaisiin klassikoihin, ja klassikoihin perustuu myös Uusitalon laatima viinilista.
– Meillä ei pelätä tavanomaisuutta, virnistää Uusitalo. – Tosin viinilista ei ole mitenkään fundamentalistinen. Valikoima on pieni mutta siitä pidetään erittäin hyvää huolta, hän takaa.

Lista on tyylikäs kavalkadi pääasiassa vanhan mantereen laatualueilta. Uusitalon mieleen ovat erityisesti saksalaisviinit. – Niiden kuulaus ja hapokkuus kunnioittavat erityisen hyvin skandinaavisen ruoan makuja, hän perustelee.
Uusitalo ounastelee, että Vinkkelin ruokalistalta saattaisi ajan saattoon nousta muutama klassikkoannoskin, samaan tapaan kuin Lehtovaaran coeur de filet tai Savoyn vorschmack. Yksi hyvä ehdokas on talon grillattu maksapihvi paahtosipulilla.