Enkelin kosketus: Marketta Fourmeaux

Suuren maailman kasvatti Marketta Fourmeaux tekee intensiivisen hienostuneita viinejä oman talonsa pienessä kellarissa Napan kaupungissa.

– Ei ainoastaan pieni ole kaunista, muistuttaa Marketta Fourmeaux.

Marketalla oli yhdessä miehensä kanssa sekä iso että kaunis operaatio nimeltä Château Potelle, jossa Marketta toimi sekä viinin valmistajana että viinitarhojen kehittäjänä. Heillä oli palstoja Napa Valleyn parhailla kasvupaikoilla, hanakoita sijoittajia, avarat, suotuisat markkinat ja alati kasvava maine.

– Ostimme viiteen kertaan senhetkiset sijoittajat ulos, ja myimme osuudet uudestaan kokeammalla hinnalla, Marketta muistelee. – Täällä ihmisille merkitsee vain raha, hän pudistelee päätään.

Sinänsä Marketan viineissä ja niiden suosiossa ei tietenkään ollut mitään vikaa; viinien laatu huomattiin maanlaajuisesti ja Marketta nousi yhdeksi Yhdysvaltain vaikutusvaltaisimmista naispuolisista viinintekijöistä. Jopa Ranskan valtio kunnioitti Markettaa maanviljelyn ja tieteen ritarikunnan kunniamitalilla, jollainen on myönnetty varsin harvoille merkkihenkilöille, mm. Louis Pasteurille.

Marketta Fourmeaux
Marketta on Napa Valleyn Alliance Françaisen presidentti. Tässä hän ja Philippe-niminen jäsen jonottavat lettuja perinteisenä Letun päivänä (Chandeleur) Napan pursiseuralla. Paikalla tietysti ranskalainen kokki.

Sama menestys jatkuisi varmasti vieläkin, ellei pariskunnan ero olisi pakottanut myymään hankkeen. Nyt Marketta tekee viiniä omalla nimellään, 1887 valmistuneen pittoreskin talonsa kellarissa Napan kaupungissa.

Dramaattisesti pienentynyt mittakaava ei Markettaa häiritse.

– Perimmäinen vaikuttimeni ei koskaan ollut raha, vaan halu tehdä hyviä viinejä, hän huomauttaa.

Marketta muutti Suomesta jo nuorella iällä Ranskaan, kouluttautui siellä enologiksi ja teki ensimmäiset kaupalliset viininsäkin etelä-Ranskassa. Kaliforniaan hänet lähetti Ranskan alkuperämerkintöjä varjeleva instituutio INAO, tehtävänä oli tutkia paikallisten viinien laatua ja tyylejä. Parin tuhannen testatun viinin jälkeen Marketta lähetti raporttinsa koti-Ranskaan: ”Näyttää hyvältä. Jäämme tänne.”

Sen koommin hän on ehtinyt nähdä kalifornialaisen viiniteollisuuden ja muunkin elämän kaikki puolet. Hän kuvailee kalifornialaista bisnestä raadolliseksi sikäli kirjaimellisesti, että jokainen menestys jättää jälkeensä raatoja. Hän on itse onnistunut välttämään oranvanpyörän noudattamalla sitkeästi omia arvojaan ja työmoraaliaan. Marketta ei ole koskaan antanut viinejään Robert Parkerin maisteltavaksi. Hän ei ole koskaan maksanut Wine Spectatorin 100 000 dollarin kynnysmaksua saadakseen viineilleen korkeat pisteet.

– Minun kaapeissani ei ole raatoja, hän kiittelee.

Piipahdamme Marketan kellariin, jota hän kutsuu pieneksi paratiisikseen maan alla.

Hyvä viini perustetaan tarhassa.

– Marketta Fourmeaux

– Olen itse asiassa Napan kaupungin ensimmäinen urban winery ja garagisti, Marketta hymyilee. – Tämä on kaupungin ainut asuintalo jonka kellarissa tehdään viiniä, Burgundin tyyliin.

Kellarissa on myös pieni mutta tunnelmallinen maistatushuone, loppu on omistettu tuotannolle. Kaikki mahtuu hämmästyttävän pieneen tilaan, sillä Marketan filosofia ei nojaa teknologiaan.

– Kaikki vaikuttaa viinin laatuun, mutta hyvä viini perustetaan tarhassa, hän summaa.

Nousemme kotoisaan keittiöön ja Marketta kaataa näytteeksi lasilliset Reserve chardonnaytään. Maistelemme juomaa kaikessa rauhassa kunnes minun on pakko rikkoa hiljaisuus äimistelläkseni ääneen viinin korkeaa tasoa.

Pieni on kaunista, mutta voi olla myös suuritöistä – viisi miestä kaivoi Marketan kellaria kuuden kuukauden ajan. Kun tekee paljon käsin, pieneen tilaan mahtuu kaikki olennainen, kuvassa oikealla Marketan perinteisen mallinen rypälepuristin.

– Niin, osaan tehdä todella hyviä viinejä, vahvistaa Marketta täysin asiallisesti. Hänellä näyttää tosiaan olevan enkelin kosketus: kullankarvainen chardonnay on raikas ja runsaan hedelmäinen, siinä on upeita aluskasvillisuuden, sienienkin aromeja, kukkaisia häivähdyksiä, hieno eläimellinen vivahde. Neljälläkymmenellä taalalla viini on aarre myös ostajalle: jos tämä olisi samantasoinen Meursault, hinta olisi kolminkertainen.

Marketta tosin uhkaa nostaa hintoja, syystäkin, mutta hän on silti temperamentiltaan enemmän aito artisaani kuin bisnesnainen. Kun kellari tuottaa tällä haavaa vain 3000 pulloa vuodessa, tuntuu tosiaan kuin jokainen niistä olisi saanut osansa tämän armoitetun viinintekijän keskittyneestä huomiosta, juuri niin kuin etiketit kertovat: ‘hand made by Marketta’.

markettawinery.com