Mies Aatamin takana: Samuli Pasanen

Samulin ura viinintekijänä on jyrkässä nousussa. Hänen ja Jakovirran siskosten tuoreimpia taidonnäytteitä on Aatami-niminen pinot noir.

Samuli Pasanen (ei sukua tämän kirjoittajalle) vietti viime syksyn oregonilaisen viinintuottajan kellarirottana. – Satuin näkemään työpaikkailmoituksen netissä, Samuli muistelee. – Kävimme työpaikkahaastattelun skypessä, ja totesimme että meillä on yhteisiä kokemuksia Uudesta-Seelannista. Sain paikan.

Sitä ennen Samuli oli työskennellut Australiassa sekä Outi Jakovirran kanssa Uudessa-Seelannissa, missä Aatamikin sai alkunsa. Ja viime töikseen hän on puurtanut Juha Berglundille Carsinin kellarissa, missä hän on tehnyt myös omaa valkoviiniään nimeltä l’Antidote, niin ikään yhdessä Outin kanssa.

Lupaavassa nousukiidossa oleva ura ei auennut aivan itsestäänselvästi, sillä lukiosta päästyään Samuli opiskeli kauppakorkeassa talouden matemaattisia malleja. – Minusta piti tulla talousinsinööri, hän tunnustaa.

Kohtalon johdatuksen voi silti aistia: parikymppisenä Samuli työskenteli Alkossa myyjänä, ja toimi myöhemmin kauppakorkean viinikerhon sihteerinä. – Viini on kieltämättä aina kiinnostanut, hän aprikoi.

Kiinnostus johti Samulin monen sattuman kautta Château Carsinille poimimaan satoa. Sadonkorjuun jälkeen hän jäi puolivahingossa kellariin norkoilemaan, ja loppu onkin historiaa.

Viini ei synny itsestään.

– Samuli Pasanen

Mutta entäs nuori Aatami?

Tapaan Samulin Hyvinkään kauniissa keskustassa, missä hän on esittelemässä viinejään runsaalle tusinalle paikallisen viiniseuran jäseniä. Paikalla on jopa Hyvinkään johtavan sanomalehden Aamupostin toimittaja. Yhtenä odotetuimmista esiteltävistä on tietysti Aatami pinot noir. Kun kerholaiset lyhyen esittelyn jälkeen maistavat viiniä, salin täyttää hyväksyvä mumina.

 

Aatami romanttisessa asussaan. Aatami pinot noir on saanut nimensä Outi Jakovirran kummipojan mukaan. Aatami on hoidossa Outin, Samulin ja Suvi Jakovirran yhdessä perustamassa Three Barrel Project -firmassa, joka tuo maahan myös muita kuin kolmikon tekemiä viinejä. Tällä haavaa Aatami pinot noir on vähittäismyynnissä Suomessa vain viinitkotiin.comilla.

Outi Jakovirran johdolla tehty Aatami on ryhdikäs ja tasokas pinot noir, klassinenkin. Se kannattelee ilman kummempaa vaivaa runsaan neljänkymmenen euron hintalappunsa. Rypäleet on poimittu käsin ja murskattu jalan, ja viini on valmistettu minimikemialla ja lähes olemattomalla manipulaatiolla. Kaiken kaikkiaan Aatami on siis hurmaavan romanttinen luonnonlapsi.

Olisiko Samulikin romanttinen luonnonlapsi? Hän ei kiellä eikä myönnä.

– Olen lähtenyt tähän työhön ilman erityisiä normeja, olen vapaa toteuttamaan ideoitani, hän sanoo.

Mukava tilanne, joka antaa odottaa kiinnostavia seuraavia askeleita. Samuli arvioi että Suomessa viinikulttuuri on juuri nyt hedelmällisessä murrosvaiheessa. – Alalla tapahtuu paljon uutta, ja iso osa maahantuojista on nuoria. Hän mainitsee esimerkeiksi AOC 51:n ja Kristian Blancon Guston.

– Viini ei ole enää niin vakava asia, päällimmäisenä on tekemisen meininki, Samuli tiivistää. – Viini kun ei synny itsestään.