Donkey and Goat: perhearvot pulloon

Luonnonviinejä tuottavan sanfransiscolaisviinitalon bisnesstrategian takana on pariskunta, joka rakastaa lapsiaan: tuotteisiin ei lisätä aineita, jotka voisivat olla joskus haitallisia jälkikasvulle.

San Fransiscon kukkulaisesta keskustasta itään lahden vastarannalla on tasainen ja tuiki tavanomainen teollisuusalue, jonka pölyisten katujen varrella parikerroksiset rakennukset nojailevat toisiinsa unohdetun näköisinä, hiljaisuuden rikkoo määrävälein ohi kulkevan tavarajunan jyskytys.

Keskellä auringonpaahteista iltapäivää Donkey and Goat -viinitalon maistatushuoneen portit ovat vielä kiinni, mutta hetken paukuttelun jälkeen oven avaa leveästi hymyilevä Jared Brandt. Hänen vaimonsa Tracey on toisaalla edistämässä perheyrityksen tuotteiden menekkiä, ja Jared saa valvoa vastakorjattujen rypäleiden käymistä perheen tytärten Isabelin ja Lilyn kanssa – artikkelin pääkuvassa vasemmanpuoleisin on Isabel.

Lapset antoivat viinintekemiselle aivan uuden perspektiivin.

– Jared Brandt

– Lapset pistävät asiat uuteen perspektiiviin, Jared muistelee. – Siirryimme luomuviinistä luonnonviiniin, koska emme halunneet käyttää aineita, joista voisi olla lapsille periaatteessa haittaa.

Lapset eivät toki ole riittävän vanhoja maistellakseen viinejä, mutta bisnesstrategian muutos on taannut vanhemmille rauhallisemman mielen.

Jared Brandt
Jared urbaanilla työmaallaan keskellä Burgundista hankittuja tynnyreitä. Brandtit näyttävät olevan sikäli onnellisessa asemassa, ettei mikään pakota heitä tekemään kompromissejä tuotteiden laadun suhteen.

– Olemme alkaneet myös noudattaa toiminnassamme no assholes -politiikkaa, Jared virnistää. – Olemme tekemisissä vain mukavien ihmisten kanssa.

Pariskunnalla oli ennen pari palstaa omassa omistuksessaankin, mutta lasten myötä niiden hoitaminen osoittautui liian aikaavieväksi. Nyt he ostavat raaka-aineensa eri puolilta Kaliforniaa ja rypäleet rahdataan kaupunkiin Brandtien jalostettaviksi.

– Löysimme muun muassa chardonnayta, joka on alkuperäisillä juurillaan, Jared kertoo. Harvinainen löytö tuottaa harvinaisen hyvää viiniä: talon Improbable chardonnay on paikalliseen tapaan runsaan hedelmäinen, mutta myös terveen hapokas ja tuntuvan mineraalinen.

Donkey and Goat
San Fransiscossa viinikulttuuri on laajentunut kiinnostavasti katutasolle – kuva Donkey and Goatin takapihalta.

Talon tyyli on muutenkin peruskalifornialaista raikkaampi, ja sitä selittää luultavasti  Jaredin tausta: hän opiskeli luonnonviinien saloja ranskalaisen Eric Texierin tilalla eteläisessä Rhônessa. Myös rypälevalikoima on sävyiltään etelä-ranskalainen; Jaredin ja Traceyn paletilta löytyvät tutun gsm-yhdistelmän lisäksi mm. cinsault, counoise ja picpoul.

 

Kaupunkilaista viinikulttuuria

Donkey and Goatin tapaisia urban winery -viinitaloja on San Fransiscon ympäristössä koko tukku. Aivan Donkey and Goatin vierestä samalta kadulta löytyy mainio Broc Cellars, joka niinikään tekee loistavia luonnonviinejä erittäin kiinnostavilta terroireilta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Chris Brockwellin Broc Cellars tarjoaa muun muassa harvinaista 100 % valdiguié-rypäleestä tehtyä punaviiniä, kuvassa edessä oikealla.

Brocin valikoimassa on muiden muassa sataprosenttinen valdiguié! Hieman gamayta muistuttava mainio rypäle on käytännössä kadonnut vanhan mantereen nomenklatuurasta.

Urbaaneihin viinitaloihin tiivistyy paljon kalifornialaisen viinikulttuurin miellyttäviä piirteitä: luomua pidetään itsestään selvänä, viinejä kohdellaan ilman jäykistelyä, ihmiset kokoontuvat maisteluhuoneisiin mielellään syömään, juomaan ja rupattelemaan pidemmäksikin aikaa. Eräällä viinitalolla on jopa oma valtava ulkoilmadisko Sanfransisconlahden rannalla.