Vaihtoehtoja Alkolle: Vino Nostrum

Saara ja Thomas Pahlbergin perustaman verkkokaupan inspiroiva valikoima esittelee Italian kiinnostavinta viinisatoa.

Jopa ranskalaiset eturivin viiniasiantuntijat tunnustavat – ainakin kahden kesken – että Italia on tällä haavaa Euroopan kiinnostavin viinimaa.  Yli tuhannen kilometrin mittainen niemimaa on ollut viinin peitossa Alppien juurilta aina Etnan rinteille jo ennen ajanlaskun alkua, ja eri viinialueet satoine alkuperäisrypäleineen ovat niin persoonallisia että niitä voisi paremminkin ajatella omina viinimainaan.

Italialaisviinien tavattomasta runsauden pulasta ei ole itsestään selvää tietä tasapainoiseen ja monipuoliseen tuotevalikoimaan, mutta suomalaispariskunta Saara ja Thomas Pahlberg ovat tarttuneet urakkaan tarmolla, taidolla ja ymmärryksellä. Heidän verkkokauppansa Vino Nostrum tuo yhteen innoittavan ja ison rykelmän tasokkaita artisaanituottajia eri puolilta Italiaa. Paino on luonnollisin menetelmin tuotetuissa viineissä. Suomalaiskaksikko onkin ottanut vahvistuksekseen Fabio Cagnettin, jonka tuntemus Italian luonnonviiniskenestä kuuluu maan parhaimpiin.

Viono Nostsrumin ydinkolmikko vasemmalta: Thomas Pahlberg, italialais-suomalainen Saara Pahlberg ja italialainen huippusommelier Fabio Cagnetti, joka kuratoi verkkokaupan inspiroivaa luonnonviinikokoelmaa.

– Ensimmäinen ja tärkein asia on kuitenkin maku, muistuttaa Thomas Pahlberg. – Luonnollisuus sinänsä ei merkitse mitään. Me etsimme viinejä, jotka parhaiten ilmaisevat terroiriaan.

Vino Nostrumille on verkkokaupan lisäksi showroomit Pariisissa ja Tallinnassa.  – Tavoitteemme on tarjota elämyksiä, ja haluamme tuoda samaa ilosanomaa asiakkaidemme ulottuville monesta eri kanavasta, kertoo Pahlberg. – Olisi tietysti hienoa voida joskus avata Suomeenkin myymälä, hän tuumii.

Tärkein asia on maku.

– Thomas Pahlberg

Tallinnan myymälä – artikkelin pääkuvassa, etualalla sommelier Maris Zukker (kuva Riitta Sourander) – on erittäin miellyttävä maistelutila ja sijaitsee keskustassa mukavalla paikalla keskellä Pagari-katua, mikä tekee siitä melko ohittamattoman osoitteen hyvää viiniä etsivälle. Pariisin piste on Bastiljin ja Bellevillen välissä mukavasti paikallisten boheemiporvareiden reviireillä.

Myös valikoima on laajenemassa Italian ulkopuolelle. – Kartutamme tarjontaa valikoidulla joukolla ranskalaisia, saksalaisia ja slovenialaisia luonnonviinejä, Pahlberg kertoo, – mutta painopiste pysyy Italiassa.

Myymälän sijasta Vino Nostrum aloittelee Suomessa tukkukauppaa. Hankkeilla on tilaisuus Helsingin Astoria-salissa jo tänä syksynä. Pahlbergit aikovat tuoda paikalle yli 30 tuottajaa esittelemään viinejään. Päivän voi kuulemma jo laittaa kalenteriin: tapahtuma on  avoin suurelle yleisölle 18. marraskuuta iltapäivällä.

Lisää tietoa:  vinonostrum.com