Kolmen mantereen kokemusta: Outi Jakovirta

Nuoresta iästään huolimatta lahjakas helsinkiläisviinintekijä on jo lähes 30 vuosikerran konkari.

Selitys paradoksaaliseen lukumäärään on se, että maapallolla on kaksi sadonkorjuuta joka vuosi – yksi eteläisellä ja toinen pohjoisella pallonpuoliskolla. Ja Outi Jakovirta on ehtinyt uransa aikana moneen paikkaan: hän on tehnyt viiniä laatutuottajille niin Ranskassa, Saksassa, Yhdysvalloissa, Australiassa kuin Uudessa-Seelannissakin. Viime vuosina Outi on tuottanut viiniä myös omissa nimissään.

Restonomiksi Suomessa opiskellut Jakovirta aloitti viinintekijän uransa Berglundien Château Carsinilla Bordeaux’ssa 1990-luvun puolivälissä. Ura sai varsin pian eksoottisen käänteen, kun Uuteen-Seelantiin kotiutunut hollantilainen viinintuottaja Wim Julicher tarvitsi viinintekijän ensimmäiselle isolle sadolleen. Pestin saanut Jakovirta myös viimeisteli viinintekijän koulutuksensa Uuden-Seelannin Lincolnin yliopistossa. – Uudessa-Seelannissa laatu pidetään korkealla, kiittelee Outi. – Ja viljely on suurelta osin orgaanista ja luonnonmukaista.

Hän työskentelee edelleen Julicherilla ja on saavuttanut työllään paikallistakin tunnustusta. Vuonna 2009 Outin tekemä pinot noir valittiin maan parhaaksi.

Mutta viinin parissa ahertaminen jatkuu myös Suomessa.

verso
Verso on kappale kauneinta Bordeaux’ta, raikas ja hedelmäinen sekoitus sauvignon blancia ja semillonia. Etiketin valokuva on taiteilija Onerva Utriaisen käsialaa.

Jakovirta viettää kesäkuukaudet edustaen omiaan sekä muutamaa muuta laatuviiniä Three Barrel Project -nimisen hankkeen puitteissa. Yritys on Outi ja Suvi Jakovirran sekä Samuli Pasasen yhteinen viinintuottamis- ja maahantuontioperaatio. Kolmikko debytoi Outin Uudessa-Seelannissa tuottamalla Aatami-punaviinillä. Hienon pinot noirin ensimmäinen vuosikerta oli 2013, sittemmin sen rinnalle on ilmestynyt mm. Bordeaux’ssa tehty l’Antidote (‘vastalääke’ tylsyydelle), herkullinen sauvignon blancista ja sauvignon gris’stä sekoitettu valkoviini. Valikoiman tuoreimpia ovat Suvi rosé ja raikas valkoviini Verso.

– Vuodelta 2016 pinot noiria ei valitettavasti tule, Jakovirta pahoittelee. – Hinnat olivat liian korkeat.

Uskallusta kertyy kun tekee tarpeeksi mokia.
– Outi Jakovirta
aatami
Aatamiin käytetyt rypäleet ovat Julicherin lähitiloilta Martinborough’sta. Osa niistä on nk. Abel-kloonia, jonka alkuperäisen pistokkaan väitetään olevan varastetun Romanée-Contin tarhasta. Outin viinejä voi maistella ainakin Esplanadin Pompierissä ja ravintola Juuressa.

Sen sijaan tiedossa on odotuksia herättävä riesling. Kypsymässä on myös pinot gris’stä tehty nk. oranssi viini, eli punaviinimenetelmällä valmistettu valkoviini. – Se vaatii kyllä seurakseen ruokaa, muistuttaa Jakovirta. – Toisaalta juuri tällaiset fenoliset viinit sopivat erityisesti vaikka japanilaisen ruuan kanssa.

Jakovirta on kokeillut myös kokonaan luonnontyylistä eli natural-viiniä, viimeksi Espanjan Montsantissa. – Se ei aina onnistu, hän puistelee päätään. – Eräänä vuonna sulfiitittomaan pinot noiriini oli kertynyt niin hurja määrä vääriä mikrobeja, ettei laboratorio pystynyt edes laskemaan niitä.

Joskus kaikki taas onnistuu. Jakovirran mieleen tulee vuosi 2008, jolloin hän oli kolmatta vuotta Julicherin ainoana viinintekijänä. – Silloin kaikki osui kohdalleen kuin taikaiskusta, Outi hämmästelee yhä. – Kaikista tuli timantteja ja ovat vieläkin priimaa.

– Parasta tässä työssä on päästä toteuttamaan hulluja ideoitaan, Jakovirta summaa.

Pohjimmiltaan Jakovirta tunnustautuu pinot noir -naiseksi. – Arvostan eleganttia ja feminiinistä tyyliä, hän tuumii, mutta myöntää samaan hengenvetoon, ettei mikään ole kiveen kirjoitettua.

– Osaan nyt ottaa paljon löysemmin rantein kuin vasta valmistuneena, Jakovirta tunnustaa. – Uskallusta kertyy kun tekee tarpeeksi mokia.