Barolon suurlähettiläs: Riikka Sukula

Barolo on upea viinityyli, joka on yllättävänkin suosittu Suomessa. Monet uumoilevat, että sen menestyksen takana on taitava viinintekijä Riikka Sukula.

Menen tapaamaan Riikka Sukulaa aivan tavallisena tiistaina Helsingin vanhalle ylioppilastalolle. Iso juhlasali on täynnä ihmisiä, käynnissä on Barolon ystävät -niminen maistatustempaus, jossa joukko tuon pienen mutta arvovaltaisen Pohjois-Italian alueen tuottajia esittelee viinejään pyhäpukuiselle suomalaisyleisölle. Tapahtuman markkinointimateriaalissa Sukulaa tituleerataan punastelematta Barolon kuningattareksi.

Sukula remahtaa nauruun. – Se on kyllä Eeriksen oma keksintö, hän viittaa Viisi Tähteä -julkaisun päätoimittajaan Eeropekka Rislakkiin, jolla on ilmeisesti ollut sormensa pelissä. Sukula kieltäytyy valtaistuimesta hyvin perustelluin sanankääntein, mutta jotain perääkin Rislakin myöntämässä tittelissä on.

Ylväs Barolo on juhlajuoma, arkena nautitaan barberaa. Sukuloiden Barolo-pullon etiketissä ovat Riikkan ja Jyrkin kädet, barbera-etiketissä heidän lastensa.

Aina kun hämmästelen ääneen barolon verrattain suurta suosiota Suomessa, saan kuulla, että ilmiön takana on nimenomaan Sukula, jonka kaikki tunnustavat  tuon vaativan viinityylin eturivin taitajaksi.

– On kyllä totta, että tilallamme käy vuodessa parisen tuhatta vierasta, myöntää Sukula. Puolet vieraista on suomalaisia viininharrastajia. – Suomalaisethan tykkäävät pääsääntöisesti Veneton makeammista punaviineistä, hän tuumii. – Mutta ne, jotka juovat hyvin, juovat sitten todella hyviä viinejä.

Kuningattaren titteli istuu sikälikin, että Barolo on kieltämättä aika aatelinen viinityyli. Se vaatii ensiluokkaisen raaka-aineen, ymmärtävän tekijän ja reilusti aikaa, usein ei vuosikymmen riitä nektarin kypsyttelemiseen juomakuntoiseksi.

Viini pitää tehdä rakkaudella.
– Riikka Sukula

Seurauksena on yleviä mutta helposti myös aika jyrkkiä viinejä. Yleensä ajatellaankin, että barolo vaatii seurakseen tummaa lihaa. Esimerkiksi Riikka Sukulan mies Jyrki, suomalaisille varsin tuttu keittiömestari, suosittaa viinin seuralaiseksi hirviossobucoa. Ei siis ihan joka päivän lounasidea. Riikka Sukulan mielestä ajatus on myytti. – Kasvikset toimivat aivan yhtä hyvin, hän väittää. Väitettä voi testata hänen artikkelin lopusta löytyvällä veden kielelle nostattavalla purjorisottoreseptillään.

Ainakin Sukulan oman barolon suhteen suositus varmasti pitää kutinsa. Viini on juuri sillä tavoin rakenteikas kuin sopii odottaakin, mutta siinä on lisäksi myös odottamatonta keveyttä, sulokkuutta ja aromikkuutta. Moinen ryhdin ja feminiinisyyden yhdistelmä tuo tietysti sekin mieleen kuningattaren. Alan ymmärtää Rislakin aivoitusta, mutta Sukula toppuuttelee suhteuttamalla rauhallisesti viininsä profiilia ympäröivän Serralunga d’Alban muihin tiloihin. – Meillä on ehkä aikaa enemmän kuin muilla odotella, että rypäleet ovat täydelliset, hän arvioi syyksi.

Sukula rakentaa viininsä laadun tarhassa, kellarissa hän tekee niin vähän kuin mahdollista. – Viini pitää tehdä rakkaudella, hän sanoo. – lempeästi kasvattaen.

 

 

Riikka Sukulan risotto al porro

Tässä reseptissä valkoisen purjon ja risoton täydellisyyteen tuo oman umaminsa tatti tai tryffeli.

2 pitkää purjoa – vain valkoinen osa, vihreän voi lattaa kasvisliemeen (Porro di Cervere on alueen kuuluisa purjo)
200 g parmesania
1 l kasvislientä (keitä 20min: fenkolia, varsiselleriä, kaksi sipulia, pari porkkanaa, kaksi cuor di bue -tomaattia, vettä)
3 dl Acquerello-risottoriisiä (kourallinen per syöjä)
1 keltasipuli
oliiviöljyä
suolaa, valkopippuria
1 sitruunan mehu

4 herkkutattia
vähän suolaa ja kuivattua oreganoa
hyvää luomuvoita

Kuori ja hienonna sipuli. Laita laakeaan kattilaan oliiviöljyä, lämmitä hetki, lisää sipuli ja riisi, kuullota. Lisää kuumaa lientä kauhallinen ja sekoita puuhaarukalla. Lisää lientä sitä mukaa kuin riisi imee nestettä, koko ajan sekoittaen. Tarkista että purjo on puhdas ja leikkaa se aivan ohuiksi renkaiksi. Raasta parmesaani. Lisää purjo risottoon 15 minuutin kohdalla ja keitä vielä 2 minuuttia, lisää parmesaani, mausta, lisää sitruunan mehu, maista ja tarjoile.

Leikkaa puhdistetut tatit ohuiksi viipaleiksi ja paista kuumalla valurautapannulla voissa ja mausta kuivatulla oreganolla. Laita risoton päälle.

Jos on juhlahetki ja talviaika niin raasta tattien sijaan risoton päälle Alban valkoista tryffeliä.