Vaihtoehtoja Alkolle: viinitkotiin.com

Sirpa Bonsdorffin ja Petra Anttilan perustama verkkokauppa panostaa asiakastyytyväisyyteen ja ajanmukaiseen valikoimaan.

[VAROITUS: tämän artikkelin tekstiä on itsesensuroitu sanamuotojen yhdenmukaistamiseksi Alkon monopolia suojelevan lainsäädännön kanssa.]

– Maku on hyvin mineraalinen, lähes suolainen, maalailee pitkän linjan viiniammattilainen Hannu Noschis, joka vetää viinitkotiin.comin luentotilaisuutta tunnelmallisessa Ruttopuiston viinikellarissa Helsingissä. Hän kuvailee upeaa La Gitana -manzanillasherryä. Loistavasti sekä aperitiiviksi että ruokajuomaksi sopiva viini on varsin ajankohtainen valinta, sillä gastronomiset sherryt ovat voimakkaassa nosteessa. Juoman toinen kiinnostava piirre on loistava hintalaatusuhde.

Esittelyssä on myös muutama käytännössä sulfiititon luomuviini, mm. Jeff Carellin tekemä Les Darons, jota muutoin saisi vain muutamasta helsinkiläisravintolasta, sekä suomalaisten viinintekijöiden Samuli Pasasen ja Outi Jakovirran luomus, Aatami pinot noir -punaviini. Tällaiset nk. luonnonviinit ovat toinen varsin ajankohtainen ilmiö joka Alkon valikoimassa toistaiseksi loistaa poissaolollaan. Illan ylläri on valkoviini, joka tulee Ranskan tuntemattomimpiin lukeutuvalta, pienoista kulttimainettakin nauttivalta Juran viinialueelta. Tällaisia marginaalisia mutta inspiroivia tuotteita on niinikään turha etsiskellä monopolin hyllyiltä.

– Pidämme silmämme auki ja valikoimamme mahdollisimman hyvin ajan tasalla, myöntää Petra Anttila, toinen viinitkotiin.com-palvelun perustajista. Petra toimi ennen IT-alalla, ja soveltaa liike-elämästä kertyneitä oppeja uuteen ammattiinsa. – Asiakastyytyväisyys on kaiken A ja O.

Viinitkotiin.com ei haasta Alkoa eikä edes koe itseään monopolin kilpailijaksi. – Alkolla on hieno laaja valikoima. Viinitkotiin.com sen sijaan pyrkii syventämään tarjontaa erityisesti laatuviinien segmentissä, linjaa Anttila.

Asiakastyytyväisyys on kaiken A ja O.

– Petra Anttila, viinitkotiin.com

Viinitkotiin.comin viinit ovat verrattain pieniltä tuottajilta. – Olemme tiiviissä yhteydessä tuottajiin, sillä siten voimme antaa asiakkaillemme vähän mielekkäämmän kuvan siitä mitä he ovat ostamassa.

Samaa tarkoitusta palvelevat myös säännöllisesti järjestettävät luentotilaisuudet. – Tuntuu ihan kohtuulliselta että asiakas saa tilaisuuden tutustua kunnolla viiniin ennen kuin pistää rahansa kiinni, Anttila puolustaa.

Alkon rinnalle on alkanut ilmestyä vastaavanlaista toimintaa verrattain viime aikoina, mutta mitään varsinaista uutta viinitkotiin.comin liikeideassa ei ole.

– Ihan tavallista yrittäjän intohimoa, tunnustaa Anttila. – Koko ajan pitää olla etsimässä että mistä löytyy se next level.

 

Hannu Noschiksen tietämys ja kokemus luovat rikastavan perspektiivin viinien taustoihin.

Tammikuisen viiniesittelyn vetäjäksi kutsuttu Hannu Noschis valottaa juomien taustoja ja kertoo niihin liittyviä tarinoita. Tarjolla on tyylikkäästi myös pientä naposteltavaa, mikä on siksikin paikallaan, että viinimaistiaisia ei ole tarkoitus sylkeä pois. Hauskan tilaisuuden ainoa ikävä puoli on tietysti se, että Suomen alkoholilainsäädännön vuoksi lähtiessään ei voi ostaa mukaansa pullollista vaikkapa Noschiksen esittelemää Gitana-sherryä. Viinitkotiin.comia pyörittävä yhtiö sijaitsee Virossa, ja viinit on tilattava internetin kautta. Viime pääsiäisestä lähtien juomat on voinut myös tilata noudettavaksi yhtiön myymälästä Tallinnan satamasta ja ostaa suoraan sieltä, jolloin ne myös myydään Viron verokannan mukaisesti hinnoiteltuina, eli jonkin verran Suomen hintoja edullisemmin*.

 

 

myymälä
Viinitkotiin.comin myymälä sijaitsee aivan Tallinnan D-laivaterminaalin tuntumassa viihtyisässä vanhassa makasiinissa. Kuva Riitta Sourander.
* Suomeen toimitettuina viinit sisältävät Suomen valmisteverot, juomapakkausveron sekä Suomen alvin.