Kippis, Cairanne!

Kuvankaunis kylä on liittymässä Etelä-Rhônen arvokkaimpien alkuperämerkintöjen harvaan joukkoon.

– Juu, juu! hihkuu Clos Romane -tilan Nadine Charancon, – marraskuun alussa se julkistetaan.

En tiedä mistä farmareiden puskaradiosta Nadine on saanut tietonsa, mutta hän on varma, että Cairannesta tulee lopultakin oma alkuperänimikkeensä eli cru yli 8 vuoden työn jälkeen. Kylä on jo pitkään tuottanut tasaisesti korkeaa laatua, ja on ansainnut itselleen maineen ranskalaisten markethyllyjen löytönä.

cairanne-0153
Cairannen maaperä on geologinen tilkkutäkki, joka sisältää mm. täsmälleen samanlaisia, ehkä vähän pienempiä, kivenmurikoita kuin Châteauneuf-du-Papessa.

Nyt kylän siis pitäisi saada laadulle myös virallinen tunnustus, mikä liittäisi sen samaan kastiin kuin Châteauneuf-du-Pape, Gigondas, Vacqueyras, Rasteau ja neljä muuta eteläisen Rhônen laatunimikettä. Pääsy parempaan kastiin olisi hyvä uutinen kaikille. Viinien hinta tietysti nousisi samalle tasolle, mille laatu on saatu hilattua vuosien työllä. Lopulta kuluttajakin voittaisi, sillä nimike vahvistaisi kaikille sitä käyttäville tiloille tietyt säännöt, esim. koneellisen sadonkorjuun kiellon, jos on paljon taitettu peistä alueen komiteoissa.

– Kestää tosin helposti 5–7 vuotta ennen kuin alkuperämerkinnän arvo näkyy hinnoissa, manaa Nadine.

Laadun takana on monta tekijää. Alueella suositaan melko yleisesti luonnonmukaisia viljely- ja vinifiointimenetelmiä, hehtaarikohtainen litramäärä pidetään kurissa istuttamalla harvakseltaan ja usein vielä perinteiseen gobelet-trimmiin.

– Me viljelemme mahdollisimman luomua, kertoo Nadine, – mutta emme voi sitoutua mihinkään sertifikaattiin.

Nadine Charancon on varma että Cairanne saa cru-statuksen vielä tänä vuonna. Hän hoitaa 30-hehtaarista tilaa kahdestaan miehensä Stéphanen kanssa.

Nadine ja hänen miehensä Stéphane viljelevat 30 hehtaarin tilaa, ja jos joku tauti uhkaa viedä sadon niin silloin sumutetaan – mutta vain jos on pakko.

Clos Romanen viinit ainakin ovat valmiit hyppäämään nykyisestä Côtes du Rhône villages -nimikkeestä eteen päin. 2013 oli monin paikoin tavallista niukempisatoinen vuosi, ja se maistuu mukavan konsentroituneina aromeina tilan pullotteissa. Myös 2014, joka lokakuun alussa oli tuoreeltaan pullotettu, pääsi aloittamaan lopullisen kypsytyksen lupaavan virheettömänä.

Täytyy toivoa että kylä saa cru-luokituksensa, ja ehkä alueen viinit sen kunniaksi löytävät Alkoonkin. Alla muutama tuottajia joita seurata siltä varalta.

Domaine Richaud’lla vetovastuu on siirtymässä jo neljännelle sukupolvelle, vasemmalta isä Marcel ja sisarukset Claire ja Thomas.

Domaine Richaud

Richaud on alueen tunnetuimpia tuottajia, mutta pieni tila on saavuttanut jo lähes legendaarisen maineen luomuviineillään – tilan kaikista viineistä on saatavilla versio ilman lisättyä sulfiittia. Richaud’n perhettä esitellään hartaammin toisaalla näillä sivuilla.

Clos Romane

Nadine ja Stéphane puurtavat kaksistaan 30-hehtaarisen tilan ohjaksissa. Tilan nimi viittaa alueen viininviljelyn historiallisiin alkuaskeliin Rooman vallan alla. Viinien etiketissä oleva roomalaiskolikko on Stéphanen tiluksilta löytämä. www.closromane.fr

cairanne-0257
Oratoire St Martinilla käsityökulttuuri on viety äärimmilleen. Sen vastapainona ovat jotkut alueen osuuskunnat, jotka yhä tuottavat sinnikkäästi volyymiä laadun kustannuksella. Vielä lokakuun alussa saattoikin nähdä palstoja, joilla rypäleet yhä roikkuivat keräämässä kallisarvoista sokeria.

Oratoire St Martin

Veljekset Frédéric ja François hoitavat idyllistä artisaanitilaa, joka on ehkä vähän kliseemäinenkin paraatiesimerkki paikallisesta laatuajattelusta. Vain 25-hehtaarisen tilan vanhimmat köynnökset ovat yli satavuotiaita, ja perinteet saman suvun hallussa ovat niinikään 300-vuotiset. www.oratoiresaintmartin.fr

Domaine Boisson

Osoitus siitä että alue osaa tuottaa myös strukturoituja viinejä menettämättä hedelmällistä raikkautta. www.domaineboisson.com

Kaikki mainitut tuottajat ovat kivenheiton päässä kylän keskustasta. Rasteau on 10 minuutin ajomatkan takana, Gigondas 20 minuutin. Vauclusen alue on kappale kauneinta Provencea, ja sitä peittää kaikilta soveltuvilta osin tuuhea viiniköynnösten matto.

Artikkelin kuvat © Riitta Sourander