Nouseva itä: slovenialaista kultaa

Slovenia erottuu paitsi yleisesti korkealla laadullaan, myös kiinnostavilla erikoisuuksilla kuten ’oranssi’ viini.

Slovenia on siitä harvinainen viinintuottaja, että 70% maan koko tuotannosta on laatuviinejä. Sama luku esimerkiksi Ranskassa on 5%

– Viinintekeminen on monella yhä perhepiiristä lähtevä elinekeino, slovenialaisviinien lähettiläs Jure Pozun arvelee syyksi. Tilat ovat pieniä ja toiminta muistuttaa enemmän käsityöläisyyttä kuin teollisuutta. Pozuninkin perheessä on palsta, josta tehdään tuhantisen litraa viiniä vuodessa perheen ja ystävien käyttöön. Aikanaan Pozun saa jatkaa isänsä työtä, mutta ei täysin samoin neuvoin.

– Aion käyttää vieläkin vähemmän kemikaaleja.

Pozunin asenne heijastaa laajemminkin maan tuotantotyyliä. Slovenia on ylittänyt kansainvälisen uutiskynnyksen eritoten orgaanisilla ja luonnonviineillään. Yksi tyyli joka on erityisesti iskostunut osaksi sloveenien mainetta on nk. oranssi viini.

Gordian maseroidun malvazijan aromit ovat typerryttävän runsas yhdistelmä luumun, sitrusten ja hapanomenan vivahteita. Pitkässä jälkimaussa kuoroon liittyy vienoja oksidaation ja tynnyrin savuisempia, mausteisempia aromeja.

Pozun kaataa näytteen lontoolaisen viinibaarin lasiin. Viinin upea väri on oikeastaan kullan tai meripihkan keltainen, ja se tosiaan erottuu selvästi tummempana kuin mikä tahansa normaali kuiva valkoviini.

Oranssi viini tehdään valkeista rypäleistä, tässä tapauksessa malvazijasta, mutta se valmistetaan samoin kuin punaviini kuorineen maseroimalla. Lopputuloksessa on selvästi enemmän lihaa luiden ympärillä kuin vaikkapa roséssa, johon tätä tyyliä usein rinnastetaan. Kesän alla yhdessä jos toisessakin viinilehdessä hihkuttiin jo että oranssi on uusi pinkki.

Uutuudenviehätys on ymmärrettävää, mutta villakoiralla on kova ydinkin. Happoineen ja tanniineineen oranssi viini on oikea sommelierin unelma, loistavan ryhdikäs ja raikas ruokajuoma, jonka seuraan voi vaivatta yhdistää sekä lihaa että kalaa. Slovenian lounaiskolkassa sijaitsevalta Gordian tilalta tuleva viini sopii niin loistavasti  napostelemamme rasvaisen, kuivakypsennetyn possunniskan kanssa, että on vaikea kuvitella mitään parempaa.

Sloveniassa hyvä elämä on etusijalla.

– Jure Pozun

Slovenia vältti lähes kokonaan Jugoslavian hajoamisen synnyttämät veriset sodat ja toipuminen kommunismista on sujunut poikkeuksellisen kerkeästi. Vauhtiin on luultavasti vaikuttanut maan historia lännen vaikutuspiirissä. Slovenialla on aina ollut toinen jalka tukevasti länsi-eurooppalaisessa kulttuurissa, ja tuntuu että heillä on kiinnostava oma tulkinta siitä miten elämästä nautitaan. Useimmilla viinitiloilla on oma slow food -ravintolansa, ja koko viininäyttämöä leimaa miellyttävän kiireetön ja olennaiseen keskittyvä ote.

– Sloveniassa hyvä elämä on etusijalla, tiivistää Pozun.

Muutamat viinikirjoittajat ovat jo pohtineet olisiko Slovenia se seuraava iso juttu. Täytyy toivoa että ei, sillä voi hyvin olla että maan isoin valtti on nimenomaan siinä että osataan pitää asiat sopivan pieninä.

Sloveniassa osataan nauttia elämästä. Kuten monilla muillakin tiloilla, Gordian Luoteis-Sloveniassa sijaitsevalla luomutilalla on oma ravintolansa. Kuva: gordia